Президентът и съосновател на китайската автомобилна компания Nio  - Куин Лихонг, обяви, че през декември пуска на пазара нов суперавтомобил. Според източник на CarNewsChina, цитиран от световните автомобилни сайтове, това ще бъде луксозен електрически седан на стойност $140 000. Колата има за цел да се конкурира с Maybach S класа в Китай.

Миналият декември китайските медии съобщиха, че Nio разработва най-скъпата си кола, ултралуксозно електрическо превозно средство, подобно на Maybach, което ще бъде представено през 2023 г. Изпълнителният директор на Nio Уилям Ли по-рано обяви, че няма да пуска нов продукт през 2024 г. Според Китай, рецензент на автомобили Шон от Telescope, бивш служител на Nio, новият седан ще бъде пуснат на пазара през 2025 г.

Снимка 643380

Източник: Nio

Според китайската автомобилна медия AutoHome, водещият седан ще има емблема Nio и няма да се управлява от никакви подбрандове, идващи през 2024 г. (Alps, Firefly), предназначени за превозни средства от начално ниво.

NIO атакува Volkswagen: Пуска електромобил за под 30 000 евро по европейските пътища

NIO атакува Volkswagen: Пуска електромобил за под 30 000 евро по европейските пътища

Китайските компании имат до 20% по-ниски разходи от конкурентите си

По информация на Telescope новият седан ще бъде базиран на новата NT3 платформа на Nio, като ще бъде първият EV, оборудван със собствено разработен автономен чип на Nio. Колата ще има допълнително дълго междуосие от 3,3 метра. То ще бъде на горната граница на това на трето поколение Power Swap Station (PSS). Тоест, няма да е възможно да се сменя батерията в PSS от поколение 1.0 или 2.0.

Nio представи ново поколение 300 kW двигател през август и е почти сигурно, че новият флагман EV ще го включва.

Снимка 643381

Източник: Nio

Освен преминаването към високия пазар с новия флагмански седан и преминаването към низходящия пазар, за да предлага по-достъпни електромобили под марките Alps и Firefly, компанията разработва своите чипове, поддържа мрежа от станции за смяна на батерии и навигира сложна експанзия на европейските пазари.

Именно в Европа компанията е изправена пред проблема BBA (китайски термин за германското трио Benz, BMA, Audi).

Определено 2024 година ще бъде година на предизвикателство за базирания в Хефей автомобилен производител, тъй като няма да пусне нов продукт с марката Nio, очакват се само няколко фейслифта.

Китайският Nio планира да построи фабрика за производство на бюджетни електромобили за износ в Европа

Китайският Nio планира да построи фабрика за производство на бюджетни електромобили за износ в Европа

Компанията планира да пусне по-достъпни електромобили под нова марка след 2024 г.