Колата е построена на нова платформа, седанът се е променил драстично външно и вътрешно, станал е по-голям по-спортен и по-агресивен.

На автомобилното изложение в Женева бе представено новото Audi A6. Осмото поколение на седана се различава значително от предшественика си както външно, така и вътрешно. Моделът става 7 мм по-дълъг (4,939 мм), 12 мм по-широк (1,886 мм) и 2 мм по-висок (1,457 мм). Седанът е изграден на платформата MLB EVO, подобно на всички нови модели Audi. 

Машината изобщо не е прилича на предшественика си, пише Аutonews. Новото A6 има мощна агресивна предница, линията на осветлението е направена така, че да изглежда, че колата винаги гледа към пътя. Автомобилът има широки, изпъкнали арки на колелата. Самите колела са по-големи от тези на предишното поколение. В най-простите конфигурация те са 17-цолови, в по-високия клас - 21-цолови, а в пакета за S-линията може да бъдат и 22-цолови.

Снимка 344027

Източник: Аutonews

От фирмата в Инголщад отбелязаха в Женева, че стартирането на напълно автономно превозно средство ще отнеме известно време, тъй като светът трябва да стигне до доста решения в правен аспект. Въпреки това, Audi A6 вече е получил редица системи, които помагат на водача: автономен паркинг, напускане и влизане в гаража, следене на лентата за движение и други. За целта колата има набор от датчици и сензори (в зависимост от конфигурацията те могат да бъдат до 12) и лазерен скенер. 

Вътрешността на автомобила също е променена драстично. Тя по-скоро се доближава до флагманския модел на марката A8. Само дисплеите вътре са повече обърнати към водача, което подчертава, че тази кола е предназначена за този, който седи зад волана. Вътре почти всички механичните бутони са изчезнали, има само четири от тях - всички основни бутони са сензорни.

 

За премиум бизнес седана са подготвени четири типа окачване: от най-обичайните до пневматично. Двигателната гама на първо време също ще бъде с един TFSI и четири TDI мотора. А мощностите - от 204 до 340 конски сили и максимален въртящ момент - от 400 до 620 Нм.

Бензиновият 3.0-литров двигател позволява максимална скорост от 250 км, като от компанията още не разкриват данните за ускоряването от 0 до 100 км в час.

Трилитровите дизелови агрегати работят с 8-степенна автоматична предавателна кутия, а 2.0-литровият дизелов и бензиновите двигатели са оборудвани със седемстепенния "робот" S tronic. В комбинация с това задвижване на четирите колела колата работи по такъв начин, че задният мост се включва, когато е необходимо.