Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че само половината от моделите от собствената марка му в Германия отговарят на новия европейски стандарт за замърсяване, заради много по-строгия режим за изпитване на емисиите.

Автомобилите в Европейския съюз трябва да спазват новите тестови процедури от септември, но Volkswagen получи регулаторно разрешение само за 7 от 14-те си основни моделни линии, предаде Reuters.

ЕС разкри нови измами със замърсяващи коли. Идва ли нов Дизелгейт?

ЕС разкри нови измами със замърсяващи коли. Идва ли нов Дизелгейт?

Автопроизводителите умишлено завишават вредните емисии, за да изпълнят по-лесно бъдещите екостандарти

"Новите тестове са по-тромави и отнемат 2 до 3 пъти по-дълго, отколкото в миналото, а дори моделите, произведени в ограничена бройка, трябва да бъдат тествани отделно. Следващите месеци ще бъдат предизвикателство за нас", заяви Томас Зан, директор продажби и маркетинг на леките коли на Volkswagen.

Най-продаваният модел на марката - Golf е сред превозните средства, които все още чака благословията на властите. Той трябва да отговори на новите стандарти до края на септември.

Дори и най-новите и "чисти" дизели замърсяват далеч над обещаното

Дори и най-новите и "чисти" дизели замърсяват далеч над обещаното

Изследване на организацията, разкрила "Дизелгейт", заби още един пирон в ковчега на дизела

Автопроизводителят очаква доставките на автомобили да се забавят през септември и октомври, но отново да се повишат през последните 2 месеца на годината. "Очакваме много силни доставки през декември", каза Зан.

Производителите на автомобили като Daimler, Volkswagen, както и доставчикът на части Valeo намалиха очакванията си за печалба, обвинявайки забавянето на продажбите в световен мащаб, предизвикано отчасти от закъсненията в доставките на автомобилите, сертифицирани по новия стандарт.

Volkswagen бетонира лидерството си в световен мащаб

Volkswagen бетонира лидерството си в световен мащаб

Групата има 12,1% дял в продажбите за полугодието и не спира да расте

Забавянията заради новите екоизисквания при марката VW изглеждат под контрол, тъй като автопроизводителят не прибягва до тежки намаления, за да запази продажбите си, смятат анализаторите от Evercore ISI.

Независимо от това забавянията ще намалят рентабилността на марката с около 2% през третото тримесечие от 5.5% през второто тримесечие, предвиждат от Evercore.