Двумилионният Land Rover Defender, който бе представен през август, за да бъде отбелязана последната година на производството на легендарния кросоувър, бе продаден на търг за  400 000  британски паунда (550 000 евро).

Автомобилът бе продаден от аукционната къща Bonhams в Лондон с благотворителна цел, като средствата Land Rover ще предостави на  Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) и фондацията Born Free, пише Auto Motor und Sport.

Първоначално обявената цена бе само 20 000 лири, но при наддаването бързо нарасна до над 200 000, преди чукчето да удари при точно 400 000 британски паунда. Както е известно, стандартният Defender 90 Station Wagon струва 25 265 паунда. Напълно разбираемо е, че двумилионният  Defender достигна тази космична цена.

През лятото Land Rover покани известни личности и посланици на марката, включително приключенеца Беър Грилс и шефа на Jaguar Land Rover Ралф Спет, за да участват в сглобяването на уникалния Defender в продължение на десет дни в завода в Солихъл. 

Дизайнът на специалния автомобил включва карта  на Red Wharf Bay, където проектът за Land Rover е направен върху  пясъка, поставена на седалките и  числото 2 000 000  на задната седалка. Регистрационният номер на автомобила - S90 HUE, е почит към първия произведен Land Rover, получил наименованието HUE 166.

По време на търга директорът на подразделението на JLR - Special Vehicle Operations - Джон Едуардс, заяви, че част от неговата работа е да "съхрани духа и да отбележи оригиналния Land Rover. Той каза, че в течение на своите 67 години производство Defender винаги е бил част на най-красивите и забележителни пътешествия в историята.

Едуардс разкри още, че Jaguar Land Rover в скоро време ще стартира нов пакет от услуги, който ще позволи на настоящите собственици на Defender, както и притежателите на ретро Land Rover да възстановят и да променят своите автомобили.

A наследникът на Land Rover Defender трябва да се появи през 2018 г., и може би ще бъде сглобяван в новия завод на JLR в Словакия. Едуардс не потвърди дата на старта, но заяви, че Defender ще се завърне във времето.