Калифорнийският стартъп Aptera Motors представи първия си електромобил, носещ името на компанията, с технологията Never Charge, т.е. той няма нужда от презареждане, предаде The Driven.

Триколесното превозно средство има колосалният пробег от 1600 километра. Той се постига благодарение на изключително леката конструкция и високата аеродинамика на електромобила. А презареждането му без включване към електропреносната мрежа е възможно благодарение на слънчевите панели на покирва на колата.

Така от стартъпа обявиха, че Aptera е най-ефективното превозно средство, произвеждано някога". "С технологията Never Charge, вие се движите с енергията на слънцето", казват още от компанията. "Вградените соларни панели поддържат батерията ви пълна и където и да искате да отидете, вие просто отивате."

Амбициозен план: ЕК иска най-малко 30 милиона електромобила в региона до 2030-а

Амбициозен план: ЕК иска най-малко 30 милиона електромобила в региона до 2030-а

Засега по пътищата в Европа се карат около 1,4 милиона електромобили

Всъщност технологията им обаче има значителни ограничения. Общата площ на слънчевите панели е 3 кв. м, което им позволява да генерират достатъчно ток за един ден за изминаването на 70 км. Все пак пробегът и Never Charge на Aptera са впечатляващи, а със стандартния кабел електромобилът се зарежда със заряд за 20 километра за един час. Скоростните зарядни станции позволяват заряд от 800 километра за час.

Возилото ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди и има максимална скорост от 175 км/ч, която се постига благодарение на електромотор с водно охладжане и задвижване и на трите колела във върховите конфигурации, като е достъпна и опцията само за предно задвижване. Те обаче са достатъчни за придвижване даже и в неблагоприятно време, твърдят от компанията, благодарение на вградените системи за контрол на стабилността.

Над 500 хил. електромобила са продадени в Европа през 2020

Над 500 хил. електромобила са продадени в Европа през 2020

Асоциация предложи 10 хил. лв. бонус при покупка на електромобил в България

Aptera вече пусна възможността за поръчки на сайта си, като доставките се очаква да започнат догодина. Цената на електромобила ще е между 25,9 и 46 хил. долара, в зависимост от екстрите, с които се поръча и максималния му пробег. Капсулата има място за двама души плюс ниша за домашен любимец.

Освен изключително високия пробег, от компанията изтъкват, че са постигнали пробиви и в производствения процес, като основните части на колата са четири. Това не само ускорява производството, но и позволява на клиентите им да оформят возилото според собствения си вкус.