Осмото по ред поколение на най-популярния и продаван модел на Volkswagen - Golf ще се появи в 2019-а година и няма да има електрически вариант.

Новият Golf 8 е във фаза на интензивна разработка, а премиерата му е планирана за 2019-а година. Това заяви членът на директорския борд на компанията Юрген Щакман. 

Хечбекът рекордьор по продажби ще влезе в осмото си поколение на базата на модулната платформа MQB, ползвана и при сегашното седмо поколение на модела. Но новото поколение ще порасне на габарити, въпреки че ще е по-леко с 50 кг за сметка на по-широкото използване на алуминиеви детайли, информира auto-press.net. 

Дизайнът няма да претърпи революционна, а с характерната за няколкото предишни поколения еволюционна промяна. Гамата двигатели ще е доста широка - при бензиновите основният акцент ще падне върху 1,0 и 1,5 л, а при турбодизелите върху 1,6 и 2,0 л. 

Хот-хечът Volkswagen Golf GTI ще запази двулитровия си турбодвигател. Бензиновите и дизелови варианти на "осмицата" ще получат 48-волтов "мек" хибриден силов агрегат. В плановете фигурира и вариант на зареждаем от мрежата хибрид.

Въпреки заявеното намерение на компанията за силно електрифициране на моделите й, според Щакман, осмият Golf няма да има чисто електрически вариант. 

Причините за това са две - първо само месец след дебюта на Golf 8 ще тръгне серийният вариант на електрокара Volkswagen I.D. Втората причина е, че платформата MQB не дава възможности за монтиране на акумулатор с голям капацитет, за да се осигури приличен пробег на колата с едно зареждане, който при новите предложения в сектора вече е в рамките на 350-450 км.