Новият флагман на марката Volkswagen в Европа вече се нарича Arteon, който компанията представят на автомобилното изложение в Женева. В отсъствието на представителния седан Phaeton, след като производителят са отказа от негов наследник поради финансови причини, то Arteon става най-големият и най-скъп модел на марката в Европа, отбелязва autonews.ru. 

В моделната гама на марката в дизайнерско отношение Arteon действително сменя Volkswagen Passat CC, но не е производно на седана Passat, а е напълно самостоятелен модел. Името намеква за изкуство (art) и флагманския седан Phideon за китайския пазар, от който е заимствана втората част от името. И това не е само стилистичен експеримент, какъвто в действителност беше бившият Volkswagen CC. Немците днес представят нов дизайн, какъвто впоследствие ще получават всички бъдещи модели на марката.

За Arteon със сигурност може да се каже, че е същински седан - автомобилът е с пет врати, четири седящи места и без рамки на прозорците. Що се отнася до габаритите му, той силно напомня на Skoda Superb: дължината на модела е 4862 мм, широчината - 1871 мм, а междуосието е същото като при "чеха" 2841 мм. Междувременно Arteon е леко по-нисък и има по-малък багажник от 563 до 1557 литра. 

Салонът на флагмана е заимстван от Passat, но седящото положение е по-ниско и с много по-богато оборудване. Например, в базовата версия присъстват климатична система, електрически предни седалки, сензорна медийна система и светодиодни светлини. Срещу доплащане освен споменатото оборудване клиентът може да получи масажор на седалката на водача, климатик за пътниците отзад, прожекционен екран и дисплей вместо арматурно табло. Наборът от асистиращи системи е не по-лош от конкурентите, но сега електрониката може да намали скоростта на автомобила и дори да паркира, ако водачът е заспал или загубил съзнание.

В основата на автомобила стои стандартната платформа MQB, а двигателната гама е същата като на седана Passat. В нея откриваме нов 1,5 TSI с мощност 150 к.с., а след него идват двулитров бензинов двигател със 190 и 280 к.с., както и дизелови двигатели с мощност 150, 190 и 240 конски сили. Базовата версия на модела е оборудвана с шестстепенна механична предавателна кутия, а като алтернативна на разположение има седемстепенна роботизирана DSG трансмисия. Ще има и задвижване на четирите колела, но само за по-мощните двигатели. 

Автомобилът ще бъде сглобяван в Германия заедно с Passat, а продажбите ще започнат през юни тази година.