През последното десетилетие с бързи стъпки секторът на информационните технологии в България и в частност София успя да се превърне във фактор за икономиката. За този период страната ни успя да привлече големи международни лидери в индустрията, а за успешното развитие на дейността им говорят цифрите. Между 2008 и 2018 година заетите в ИТ и аутсорсинг услугите в столицата са се увеличили с над 37 000 души, а възнагражденията са нараснали с 35% до средна брутна заплата от 3000 лева.

И докато индустрията вече има стабилни основи у нас, то по-голямата част от компаниите на българския пазар предлагат предимно аутсорсинг на технологични и бизнес услуги. За да запази същата скорост на развитие и през следващото десетилетие, секторът ще трябва да направи една стъпка по-нагоре - към създаването на реални продукти и решения у нас.

Средната годишна заплата в София е нараснала до 19 000 лева за 10 години

Средната годишна заплата в София е нараснала до 19 000 лева за 10 години

Растежът на възнагражденията от кризата насам е 110%

Това мнение споделя Пламен Тошев, който е управляващ директор на "Акронис България". Дружеството, специализирано в областта на киберсигурността, е част от международната Acronis, която избира именно София за отварянето на своя най-голям развоен (R&D) център в световен мащаб. За тази амбициозна цел и за това как за година и половина екипът на компанията е нараснал от 20 до 220 души разказва Пламен Тошев в интервю в първото издание на предаването Money.bg на Bulgaria ON Air.

"Бих казал, че това развитие от екип от 20 души до 220 души днес го виждам като първа стъпка, защото това не е нашата крайна цел. Всъщност това е първата крачка от доста големите планове на Acronis за офиса в България. Имаме стратегическа цел той да стане най-големият ни развоен център в целия свят. Това означава, че тук трябва да работят със сигурност доста по-голям брой специалисти. Ориентирали сме се към цел от може би около 1000 човека до края на 2022 година за базата ни в София", обяснява той.

Снимка 463605

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Пламен Тошев признава, че българската столица е успяла да се пребори с няколко други дестинации в Източна Европа, които са били разглеждани като потенциални за R&D центъра на Acronis. Едно от предимствата на София е партньорството на компанията с местното дружество T-Soft, което тя придоби през август 2018 година.

"В продължение на няколко години компанията търсеше локация за създаването на европейския си R&D център. Acronis има две централи - една в Сингапур, където е основана, и една в Швейцария. Източна Европа беше разглеждана като подходящо място, защото големите компании все по-често избират да инвестират там. България се конкурираше с Румъния и с Чехия до последно, тъй като и те предлагат добри условия. Причините, поради които избраха София, бяха две. Първо това бяха традициите в ИТ и математическото образование у нас. Второ - наличието на партньор T-Soft в България, с която Acronis работеше в продължение на 7 години", казва Пламен Тошев.

Ръководителят на "Акронис България" обяснява решението голяма международна компания да открие свой развоен център в страната има принос не само за хората, които работят за нея, но и за цялата технологична индустрия.

"Акронис България" се разширява с 1,2 милиона инвестиции и 130 нови работни места

"Акронис България" се разширява с 1,2 милиона инвестиции и 130 нови работни места

Компанията получи сертификат за инвестиция клас "А"

"Развитието на такъв основен R&D център на голяма международна компания, която е световно призната, носи със себе си изключително много умения, технологии и знания за българските специалисти. В противен случай, за да ги придобием, решението би било да пращаме нашите ученици да завършват западни университети, да работят 5-10 години за компании там и след това да ги убеждаваме да се върнат", казва той и допълва:

"Ако можем ние тук на място да развием всички тези умения и способности, на практика бихме изкоренили причината изобщо хората да напускат страната, защото ще разберат, че и тук биха могли да развиват не само бизнес, не само да правят пари, но и да правят наука на световно ниво. Всъщност вече има няколко компании, които също направиха свои развойни центрове в София и се надяваме се тази тенденция да продължи.".

Недостигът на специалисти и алтернативата за привличане на кадри от чужбина

През 2020 година "Акронис България" ще продължи активно да наема служители по пътя към изграждането на своя R&D център в столицата. Според плановете на компанията екипът ѝ може да се разшири до 400 души до края на годината, като специалисти ще се търсят за всички дейности - от разработчици, до техническа поддръжка, маркетинг, продажби и други.

Снимка 463604

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Пламен Тошев посочва, че най-ключовият фактор за развойния център ще бъде привличането на квалифицирани специалисти. Той признава, че това не е толкова лесна задача на фона на недостига на кадри във всички сектори на икономиката. По неговите думи едно от решенията на този проблем е привличането на хора от други източноевропейски пазари.

"Целта ни е да намерим много добри специалисти от България и от региона включително. Тъй като у нас има недостиг на специалисти в ИТ, сме се ориентирали към Източна Европа като цяло. В офиса ни в София и в момента дори работят доста хора от доста различни държави. Около 20% от служителите ни не са родени в България", посочва той.

Acronis вече струва 1 милиард долара

ИТ компания с близо 200 служители в България вече струва $1 милиард

Дружеството стана "еднорог", след като привлече вложение от над $140 милиона

Като потенциални пазари за привличане на квалифицирани специалисти в сектора той посочва Украйна и Русия. "Със сигурност в Украйна и Русия има голям брой качествени ИТ специалисти, като в тази част на континента интересът ни на този етап е по-голям. Но на Балканския полуостров Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция също са държави, върху които полагаме усилия, за да намерим специалисти", казва Тошев.

Пламен Тошев посочва, че "внасянето" на кадри от чужбина ще помогне не само за намаляване на дефицита на специалисти, но и ще допринесе с импорта на важни качества и компетенции. "В София макар да имаме доста добри специалисти, все още няма толкова много компании, които да разработват собствени продукти тук. Това е и причината, поради която липсват ключови компетенции при българските ИТ специалисти и ние се надяваме да ги развием", казва той.

Според него най-вече има недостиг на такива, свързани с иновациите. "За съжаление у нас заради недостатъчно доброто висше образование липсва изграденото желание за иновативност в хората, това да се опитват да създават нови неща. Тук по-скоро се стимулира висше образование само и единствено с цел започване на работа. Никой не мисли за него като за цел да изгради умения и потенциално да продължи своето развитие в сферата на разработките, научните и изследователски дейности. Причината е и финансова, но е и въпрос на нагласа", добавя Тошев.

Киберзащита за компании и частни клиенти, изкуствен интелект за спорта

Основната дейност на Acronis е свързана с разработването и предлагането на продукти в областта на кибер защитата. Продуктите ѝ се ползват както от различни институции и организации, така и от крайни клиенти. Екипът на компанията в София работи върху всички продукти от портфолиото на групата.

Освен това тя предлага и услуги за спортни отбори, като засега има дългогодишни партньорства с такива от Формула 1 и от Английската висша лига. В първата категория дружеството си партнира с BWT и Williams. От футболните отбори техните продукти и услуги ползват Ливърпул, Манчестър Сити и Арсенал.

"Acronis дава на спортните отбори услуги, свързани с нашите разработки в сферата на изкуствения интелект. Позволяваме анализа на големи данни. Например, един футболен отбор заснема всичките си тренировки, мачове, както и мачовете на конкуренцията. Обработката на тази информация е много трудна задача, ако трябва да се прави от хора и да се води статистика на ръка", разяснява Пламен Тошев.

"Благодарение на изкуствения интелект този анализ на данни е улеснен. Отборите извличат много информация от тези видео данни, които им помагат за трансфери, селекция и други дейности", завършва той.