Световният лидер в областта на киберсигурността Acronis, който през миналата година стъпи и на българския пазар, вече е оценяван на над 1 милиард долара. Основаната през 2003 година технологична компания успя да се превърне в "еднорог", след като привлече 147 милиона долара финансиране от Goldman Sachs.

Това е потвърдил главният изпълнителен директор на Acronis Сергей Белоусов, цитиран от Forbes.

Според информацията привлеченият капитал ще бъде използван за придобиването на компании, както и за разширяването на екипите в България, Аризона и Сингапур, където е базирано дружеството. От 2012 година Acronis е придобила четири фирми, а една от тях е българската T-Soft. Новата инвестиция ще бъде насочена и към разработването на нови продукти в ключовите за компанията области.

Acronis придоби T-Soft и ще инвестира $50 милиона в България

Световен IT гигант купи българската T-Soft и готви $50 милиона инвестиции

В София ще бъдат наети и още 300 високоплатени софтуерни специалисти

"Пазарът е там, готов да бъде превзет. И ние искаме да опитаме да го консолидираме. Ако не го направим, някой друг ще успее", казва пред Forbes Белоусов.

Acronis предлага услуги на 500 000 бизнес партньори, които достигат до 5 милиона крайни клиенти. Очакванията са дейността на международния лидер да се разрасне с 30%, като прогнозите са, че дивизията за облачни услуги Acronis Cyber Cloud ще удвои операциите си до края на тази година.

Роденият в Русия Белоусов създава компанията през 2003 година заедно с още трима предприемачи. Към днешна дата тя има 18 офиса, а централата ѝ се намира в Сингапур. В глобален мащаб за нея работят над 1300 души.

У нас служителите на Acronis са почти 200, като половината от тях са заети в ИТ отделите ѝ. През август 2018 година дружеството навлезе в България след придобиването на T-Soft. Тогава не беше посочена конкретна сума на сделката. Българският екип се занимава с дейности в областта на проучването и софтуерната разработка.

Преди 3 месеца стана ясно, че компанията ще инвестира 1,2 милиона лева в страната и ще отвори 130 нови работни места.

"Акронис България" се разширява с 1,2 милиона инвестиции и 130 нови работни места

"Акронис България" се разширява с 1,2 милиона инвестиции и 130 нови работни места

Компанията получи сертификат за инвестиция клас "А"