Германският производител на спортни стоки Adidas набра скорост пред основния си конкурент – американския гигант Nike – в началото на 2016 г. Компанията отчете скок в продажбите и печалбата на тримесечна база и повиши прогнозата си за годината. Резултатите ѝ отпратиха стойността на акциите до рекорден връх, предаде списание Fоrtunе.

Кание Уест – новото злато… или защо да инвестирате в маратонките му

Кание Уест – новото злато… или защо да инвестирате в маратонките му

YEEZY Boost Adidas, брандирани с името на рапъра, са сред най-желаните в целия свят

Adidas се облагодетелства от сътрудничество с известни личности като рапърите Кание Уест и Фарел Уилямс и направи големи модни попадения с ретро обувките Superstar и маратонките Stan Smith.

Певецът Фарел Уилямс спасява бизнеса на Adidas

Певецът Фарел Уилямс спасява бизнеса на Adidas

Въпреки че спортният производител хвърляше надеждите си на Кание Уест

Приходите на Adidas за първите три месеца на годината са нараснали със 17% до 4,8 милиарда евро. Оперативната печалба се е повишила с 35 на сто до 490 милиона евро.

Производителят, базиран в Южна Германия, вече заяви, че има високи очаквания за 2016 г. заради пълния календар в света на спорта, включващ Европейското първенство по футбол и Летните олимпийски игри в Рио.

Защо Adidas очаква по-добри продажби и печалба през 2016 г.?

Защо Adidas очаква по-добри продажби и печалба през 2016 г.?

И как германската компания ще продължи да се състезава с Nike

Сега Adidas очаква ръст на продажбите от около 15% през настоящата година в сравнение с предходната прогноза за растеж от 10-12 на сто. Компанията предвижда чистата печалба от продължаващи дейности да нарасне с 15-18% спрямо предишната прогноза за 10-12 процента.

За сравнение – глобалният лидер на пазара на спортни стоки Nike обяви миналия месец, че очаква приходите да се повишат с едноцифрено число за годината, приключваща през май 2017 г. Прогнозата е по-ниска от това, което очакваха анализаторите, след като силният долар удари продажбите от някои задгранични пазари.

Слаби продажби удариха акциите на Nike

Слаби продажби удариха акциите на Nike

Компанията намали прогнозата си за новата фискална година

Цената на акциите на Adidas се покачи със 7 на сто до нов исторически връх, нараствайки с повече от една четвърт от началото на годината досега.

Дяловете на Nike пък са спаднали с близо 5% през тази година.