Австралийската авиокомпания Qantas Airways ще направи експеримент, като пусне 20-часови полети от Ню Йорк и Лондон до Сидни. В тях ще бъде превозена малка част от персонала на компанията и няколко пасажери, за да се установи как дългото пътуване без прекъсване ще се отрази на човешкия организъм преди тази услуга да стане достъпна и за потребителите, пише Bloomberg.

Qantas e съобщила, че тестовият полет ще се осъществи най-вероятно със самолет Boeing Dreamliner през октомври. Превозваните в самолета 40 души пасажери и екипаж ще бъдат подложени на обстойни медицински прегледи и изследвания след края на полета.

Австралийската авиокомпания възнамерява да започне да осъществява полети от Сидни до Ню Йорк и Лондон през 2022 година. Главният изпълнителен директор на Qantas Алън Джойс описва тази услуга като най-доброто постижение според възможностите на авиацията.

Всички детайли около 20-часовата услуга не са напълно организирани все още. От авиокомпанията не са сигурни дали за полета ще заложат на Boeing или Airbus. Няма информация и колко пътници биха се съгласили да пътуват, затворени в самолет за 20 часа.

"Това, което ще научим от тестовите полети, ще бъде безценно", е заявил Джойс.

Той е споделял преди, че изборът за самолета е между Boeing 777-8X и Airbus с дълга база A350-900ULR и 1000ULR. Джойс е посочил, че закъснялата програма за 777X няма да изключи компанията от избора и, че от Boeing са предложили алтернативно решение.