Българският стартъп phyre набра финансиране в размер €1,55 млн. Рундът бе воден от "Ню Вижън 3" и Българско-американска кредитна банка (БАКБ). Последната е придобила 8,7% от капитала на дружеството.

phyre е платформа за дигитални портфейли, създадена през 2017 от серийните предприемачи Иво Георгиев и Валери Вълчев, заедно с изпълнителния директор на компанията Константин Джелебов.

Тя дава възможност на потребителите да открият разплащателна сметка с персонален IBAN, да поръчат физическа или виртуална Mastercard, да пазаруват навсякъде, както и да извършват парични преводи в лева и евро до всяка банка в Европейското икономическо пространство. В допълнение phyre комбинира безконтактни плащания с телефон с дигитализация на картите за лоялност и дава възможност на потребителите да следят разходите в реално време и да се възползват от специални оферти и предложения.

Българският дигитален портфейл phyre вече поддържа Apple Pay

Българският дигитален портфейл phyre вече поддържа Apple Pay

Вече може да плащате и само със своя iPhone

Благодарение на тясното си сътрудничество с дружеството за електронни пари - Paynetics, phyre предлага уникален бизнес модел - комбинация между SaaS (Софтуер като Услуга), BaaS (Финансови и Платежни операции като Услуга), заедно с широка гама услуги с добавена стойност насочени към търговците.

От декември 2019 насам phyre стартира партньорства с А1 и Vivacom - двата водещи телекома в България, разработвайки услугата им за дигитален портфейли финансови услуги.

Phyre отваря офис в Румъния

Български финтех за мобилни разплащания стъпва и в Румъния

У нас приложението вече има 25 хил. активни потребители

БАКБ съобщи, че е придобила и 7,78% от капитала на Paynetics - платформата, която изпълнява всички платежни операции във phyre.

"Мобилните плащания и дигиталните портфейли вече са част от ежедневието на всички активни потребители. Техните предпочитания и поведение се промениха много през последните години. Fintech сектора се разраства и това поставя финансовата индустрия пред изпитанието да въвежда иновации с възможно най-бързо темпо. Банките много бързо трябва да  променят цели  процеси от своя бизнес и да предлагат високотехнологични продукти, за да продължат да бъдат в крак с времето. Преди години банката се премести в компютъра, а сега вече трябва да бъде в джоба на потребителя. Предстои революция в разплащанията. Те трябва да станат мигновени. Амбициите на БАКБ са бързо да навлезем на този пазар, затова правим стратегическа инвестиция с капиталово участие във "Файър" АД и "Пейнетикс" АД и това е само началото", заяви Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ, по повод сделката.