Амстердам твърди, че в града има толкова много центрове за бази данни, колкото в никой друг град по света. Това е хубаво, но толкова много хубаво не е на хубаво, както пише Bloomberg.

Столицата на Холандия привлича много технологични компании с атрактивните си данъци и относително евтината си електроенергия. Сега обаче градът спира създаването на нови центрове за бази данни до края на настоящата 2019 година с решение на градския общински съвет. Причината - скоростта, с която са се разкрили новите центрове, създава напрежение върху местния имотен и енергиен пазар.

"Необходимо е да се даде малко почивка и да се формулира политика, така че да можем да постигнем по-добър контрол на местата, на които се строят такива центрове." Това заяви Мариете Сейде - директор по пространствено развитие, околна среда и земеделие в югозападната община на Амстердам Хаарлем Вермеер.

Около 70% от всички центрове за бази данни в страната са съсредоточени в радиус от около 50 километра около Амстердам. По данни на Bloomberg районът е дом на около 1/3 от всички такива центрове в Европа. Това се оправдава от факта, че днес технологичните компании неимоверно изграждат такива центрове заради порива на потребителите да съхраняват все по-често и повече данни онлайн, както и поради факта, че Холандия е сред най-големите центрове в Европа за финтех с повече от 430 активни компании, обясняват от Holland Fintech.

Как Амстердам планира да се справи с високите наеми?

Как Амстердам планира да се справи с високите наеми?

За последните 12 години те се увеличиха с 40 процента, а заради Brexit се очаква да растат още

Решението на местната управа не се възприема положително от всички. Холандската асоциация за центрове за бази данни оповести, че е разтревожена от решението.

"Отличната ни инфраструктура за такива центрове е магнит за международни технологични компании, които отварят много работни места. Изненадани сме от това, че такова строго решение се взима точно сега и толкова внезапно", пишат от асоциацията.

Според местния парламент обаче забраната е възможност да се погледне ситуацията отстрани. Целта била да се гарантира архитектурно, че центровете заемат колко е възможно най-малко място, както и че не пречат на околната среда.

Това идва в момент, когато в града има силен натиск за недвижими имоти заради комбинацията от градските политики за запазване на пространството и търсенето на нови търговски места и жилища.