BHP Billiton увеличава продажбите на никел с най-високо качествo, необходим за батериите за електрически автомобили. Това е поредният знак, че най-голямата минна компания в света търси повече възможности в процъфтяващия сектор на батериите, пише Bloomberg.

Продажбите на рафиниран никел - категория, която включва премиум продукти, използвани за производство на батерии, скочиха с 18% на годишна база през трите месеца до 30 септември.

Компанията започна да обявява по-подробни данни за производството на никел и кобалт заради интереса на инвеститорите към нейните действия в сектора на електрическите превозни средства.

Минният гигант BHP Billiton с 25% ръст на печалбата

Скъпите метали донесоха сериозна печалба на най-голямата минна компания

Корпорацията намалява дълга и увеличава дивидента на акционерите си

Предприятието на BHP - Nickel West в Западна Австралия има за цел да пласира 90% от продукцията си в сектора на батериите до края на следващата година, отдръпвайки се от традиционната клиентска база на пазара от неръждаема стомана. Лабораториите й разработват методи за производство на кобалтов сулфат, друг ключов материал за акумулаторните батерии.

Секторът на никела се превръща в двустепенен пазар, с по-слаба перспектива за материали, предназначени за индустрията на неръждаемата стомана, и силен ръст на търсенето в сектора на електромобилите, който ще поддържа цените, твърдят от Goldman Sachs Group.

Но руският гигант за добив на никел Norilsk Nickel предвижда спад в търсенето свързано с електрическите превозни средства през 2019 г., тъй като някои държави намаляват субсидиите за превозните средства.

BHP смята да продава 90% от никела си на индустрията за производство на батерии

BHP смята да продава 90% от никела си на индустрията за производство на батерии

"Пазарът не е решил колко голяма подкрепа ще бъдат батериите за никела, но има много прогнози за растеж, така че със сигурност е обект на интерес", коментира пред Bloomberg Матю Ходж, анализатор в инвестиционните консултанти Morningstar в Сидни.

BHP вече е доставчик на производители на батерии като Panasonic, партнира си с Tesla, и проучва план за разширяване, който ще превърне Nickel West в най-големия световен доставчик на никелов сулфат, заяви през август директорът в компанията Еди Хегел.

По-дългосрочните опции предвиждат комбинирани материали от кобалт и никел, за да разработи междинен продукт във веригата за доставка на батерии, който би осигурил по-висока премия.

BHP ще продава и повече кобалт, също ключов за батериите

BHP ще продава и повече кобалт, също ключов за батериите

Съществуващото производство на кобалт в предприятието се е понижило с 11% през тримесечието на септември. Операциите в топилния комбинат Kalgoorlie се очаква да се върнат към пълния капацитет до следващия месец след пожар през септември, който причини сривове, съобщават от BHP.

Въпреки че основната печалба на Nickel West скочи през фискалната 2018 г. заради по-високите цени, бъдещето на предприятието остава несигурно, тъй като то допринася за по-малко от 2% от общите приходи на BHP.

Минният гигант е "щастлив да запази Nickel West за момента, но всичко може да се случи в бъдеще. Пренасочването към услуги за сектора на батериите повишава пазарните възможности на този актив, каза главният изпълнителен директор Андрю Макензи.

Тъмната страна на бума на електромобилите

Тъмната страна на бума на електромобилите

Деца от втората най-бедна страна в света копаят ценен метал с ръце