Германският автомобилен производител Daimler води разговори с няколко банки за отпускането на кредитна линия в размер на поне 10 милиарда евро или 11 милиарда долара с цел да намали негативния ефект от епидемията върху бизнеса си. Това твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Според информацията от компанията преговарят за финансиране в размер между 10 и 15 милиарда евро, като окончателната сума трябва да бъде обявена през идната седмица. Преговорите с кредиторите текат активно през последните дни, като конкретна сделка може да бъде постигната скоро.

Това действие е част от редица мерки за подобряване на финансовото състояние на Daimler по време на кризата с коронавируса. Новата кредитна линия ще дойде в допълнение на подписана такава преди две години за 11 милиарда евро. В нея участват група банки, предлагащи финансиране със срок до 2025 година.

"Не бихме били изненадани, ако Daimler търси възможности за ново финансиране", посочва анализаторът от RBC Capital Markets Том Нараян.

Компанията отказва коментар по тези твърдения. Въпреки това е ясно, че автомобилните производители ще трябва да предприемат мерки, за да подкрепят бизнеса си на фона на свиващото се търсене от Китай, през Европа до САЩ.

Успоредно с това собственикът на Mercedes и много други европейски производители бяха принудени да затворят заводите си в региона.