McDonald's е най-голямата и известна вериги за бързо хранене в света. Създадена през 1948 година в Щатите тя отваря първия си ресторант извън граница през 1967 година в Канада.

2 десетилетия по-късно тя веригата успява да премине "Желязната завеса" и навлиза в Унгария и Югославия. В България първият ресторант отваря прати през 1991 година.

Към днешна дата McDonald's присъства в над 100 държави по света, но все още има такива, в които веригата никога не е стъпвала.

Най-слабо присъствие компанията има в Африка. Там от всички 54 държави ресторанти има в едва 4 - Мароко, Египет, Южна Африка и Мавритания. Взети заедно в тях има около 380 обекта на McDonald's. Погледнато от друг ъгъл Мексико има повече ресторанти от веригата, отколкото в цяла Африка.

Преди години се водят разговори за стъпването на веригата и в Гана, Зимбабве и Кения, но засега тези планове не са реализирани.

В Азия има също няколко места, на които човек не може да види McDonald's. Това са Северна Корея, Иран и Афганистан.

По-близко до нас можем да кажем, че ресторанти на веригата няма в Албания, Македония и Черна гора. Всъщност в Македония през 1997 година отварят първите ресторанти на McDonald's. През 2003 година обаче веригата се изтегля от страната заради спор между европейската й централа и македонската компания, държаща франчайза.

Исландия също е сред държавите, които са имали обекти на компанията, но са ги затворили. Това се случва през 2009 година след колапса на исландската крона. Икономическата криза в отдалечената държава води до голям скок в цените на внесените хранителни продукти, нужни за бизнеса на McDonald's.