Британските телекоми са изправени пред огромни глоби, ако не затегнат сигурността на мрежите си, гласи нов законопроект, представен във вторник и цитиран от CNBC. Според промените, операторите трябва да достигнат определени стандарти за сигурност в мрежите си.

"Това е значителна стъпка за защита на Великобритания от враждебна киберактивност от държавни служби или престъпници. През последните две години правителството определи, че редица кибератаки са дошли от Русия и Китай, както и от Северна Корея и Иран", пишат от ресорното министерство.

Ако законопроектът бъде одобрен, телекомите може да бъдат глобени с до 10% от оборота си, или £100 хил. ($133 хил.) на ден, ако не спазят правилата. Промените включват и забраната за използване на оборудване от Huawei в 5G мрежите.

През юли Лондон забрани на операторите да купуват оборудване от китайския гигант от края на 2020 г. и до 2027 г. ще трябва да премахнат съществуващото от мрежите. Huawei отрича да представлява заплаха за националната сигурност на Великобритания или която и да е друга страната.

Huawei се надява на "рестартиране" на отношенията със САЩ при победа на Байдън

Huawei се надява на "рестартиране" на отношенията със САЩ при победа на Байдън

Компанията иска повече диалог с Вашингтон