Увеличаващото се търсене на електрическите автомобили в Съединените американски щати през следващото десетилетие ще създаде нови възможности за увеличение на приходите за електроразпределителния сектор, гласи доклад на Boston Consulting Group.

Компаниите, които инвестират в по-добър капацитет на мрежите и започнат да предлагат зарядни станции за автомобилите, задвижвани с ток, както и съпътстващи услуги, ще могат да се възползват от бума.

Докладът изчислява, че до 2030 г. между 20 и 30 процента от продажбите на автомобили ще бъдат за електрически модели. През миналата година хибридите и електромобилите отговаряха за 2 процента от общите продажби.

BCG прогнозира, че до 2030 г. 12 процента от всички автомобили по пътищата на САЩ ще бъдат електромобили или хибриди, които ще изиска увеличаване на капацитета на мрежите.

Авторите на изследването смятат, че електроразпределителните дружества ще спечелят, ако започнат да предлагат абонаментни услуги за зареждане на електромобили, при което цената ще остава без промяна всеки месец без значение от потреблението.

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

Мартин Хаджистойков, основател и главен изпълнителен директор на eCars, пред money.bg