Facebook Inc. представи публично идеята си за нова криптовалута. И изрази надежда, че някога тя ще се използва за търговия в същия мащаб, в който днес се ползва американския долар, пише Bloomberg.

Криптовалутата Libra ще заработи още през следващата година и ще бъде от т. нар. тип stablecoin - дигитална валута, която е подкрепена от съществуваща фиатна валута. Целта е да се избегне флуктуация на цената, за да може да бъде използвана за всекидневни трансакции.

Facebook се надява криптовалутата да бъде използвана от потребителите за размяна, както и за покупки в интернет и в офлайн света. За да постигне мащаба на американския долар, новата криптовалута трябва да създаде доверие в себе си. Заради това социалната мрежа и нейните партньори ще я подкрепят с нисковолативлни активи, като например банкови депозити и краткосрочни държавни облигации от стабилни банки.

Общият брой на токените в обращение ще се променя, а новата криптовалута ще бъде издавана, когато някой иска да обмени Libra за съществуваща фиатна валута. Facebook ще изгради и нов дигитален портфейл, вграден в Messenger, Facebook и Whatsapp.

Евентуалният успех на новата криптовалута ще превърне социалната мрежа в огромен играч при финансовите услуги. Но през последното десетилетие редица компании се опитваха да направят точно това, но засега без успех.

Visa, MasterCard, PayPal и Uber в новия проект за криптовалута на Facebook

Visa, MasterCard, PayPal и Uber в новия проект за криптовалута на Facebook

Дигиталната валута ще бъде представена след седмица и ще започне да се ползва през 2020 година