Facebook Inc. е успяла да привлече над дузина компании, включително Visa Inc., Mastercard Inc, PayPal Holdings Inc. и Uber Technologies Inc., които да подкрепят новата криптовалута, която ще бъде показана през следващата седмица и ще бъде пусната през 2020 година, пише The Wall Street Journal.

В списъка влизат финансови компании, е-търговци, венчър капиталисти и телекоми. Тя ще инвестират по около $10 милиона всяка в консорциум, който ще управлява дигиталната валута, наречена Libra, казват източници на изданието. Курсът ѝ ще бъде вързан с кошница от фиатни валути, за да се избегнат резките промени, типични за останалите криптовалути.

Libra ще позволява на потребителите да си изпращат пари, както и да правят покупки във Facebook и на други места в интернет.

Bitcoin се роди преди десетилетие, а все още почти никой не го използва - освен за спекулация. Не се използват и никоя от останалите стотици криптовалути. Facebook залага, че може да промени това.

Социалната мрежа, нито някоя от останалите компании в консорциума, няма да контролира пряко валутата. Някои от членовете може да верифицират трансакциите.

Facebook ще покаже криптовалутата си още този месец

Facebook ще покаже криптовалутата си още този месец

Компанията ще позволи на служителите ѝ да я приемат като заплата