Технологичният гигант Facebook се срина до 23-та позиция в класацията на Glassdoor "Най-добрите места за работа" за 2020 г., след като заемаше седмо място през настоящата година, предаде Reuters. Сред причините за значителното понижаване на оценката на компанията като работодател е прогресивното нарастване на разследванията от страна на различни регулатори на дейностите ѝ през настоящата година.

Така 2020 г. е втората, през която компанията бележи понижение в класацията на Glassdoor. Тя се извършва въз основа на оценки на служителите в платформата им. Миналогодишният спад се дължеше на скандала с изтичане на данни към консултантската компания Cambridge Analytica.

И Лондон ще облага Facebook и Google, въпреки гнева на Тръмп

И Лондон ще облага Facebook и Google, въпреки гнева на Тръмп

Технологичните компании ще плащат 2%

Индексът на Glassdoor включва осем фактора, включително баланса между работата и живота, който компанията осигурява, висшето ѝ ръководство, компенсациите и различните социални придобивки. Компаниите трябва да имат поне хиляда служители и да са получили по минимум 75 оценки във всяка една категория за съответния период.

Оценката на Facebook е понижена с 0,1 пункт до 4,4 пункта от максимален брой от 5. Това се дължи на относителното влошаване на стандарта на работа в компания и на възможността да осигурява добър баланс между професионалния и личния живот за служителите си, смятат те самите.

Facebook има проблем за $52 милиарда

Facebook има проблем за $52 милиарда

Социалната мрежа има повече средства, отколкото почти всички американски компании, но няма къде да ги вложи

"Значимите проекти във Facebook могат да бъдат изключително политически обвързани и да се забавят заради твърде многото готвачи в кухнята", коментира един от служителите на компанията. "В света след скандала с Cambridge Analytica се наблюдава огромно забавяне на пускането на нови функции и продукти."

В хода на годината компанията беше разследвана относно изтичането на данни на потребителите, подвеждащи информационни кампании на платформата си и сигурността си изобщо. Извън самата социална мрежа, компанията попадна във фокуса на финансовите регулатори по целия свят, след като обяви плановете си да лансира обезпечената чрез кошница от активи криптовалута Libra, което също доведе до вълна от разследвания.

Чехия облага Facebook, Google и останалите технологични гиганти с нов данък

Чехия облага Facebook, Google и останалите технологични гиганти с нов данък

Те ще трябва да плащат 7 процента върху приходите си в страната

Все пак с оценка от 4,4 пункта Facebook остава над средния рейтинг на компаниите в класацията от 3,5. Челните три позиции са заети от съответно HubSpot (софтуерна компания), Bain & Company (мениджърска консултантска фирма) и DocuSign (компания за електронни подписи). Освен Facebook, Alphabet, компанията майка на Google, също бележи понижение в класацията от три позиции до 11-то място, Apple спадна с 13 до 84-то, а Amazon е извън първите сто.