Facebook има проблем, подобен на този на Оракула от Омаха: социалната мрежа има повече средства, отколкото почти всички американски компании. Но Вашингтон е толкова бесен на компанията и нейният лидер, че възможността за нови големи придобивания е ограничена и твърде сложна.

За хора като главния финансов директор Дейвид Уенър, а да не споменаваме шефа му - главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, толкова много свободни средства в баланса създават впечатляващ проблем.

Facebook не изплаща дивидент, но дори и да добавим 2 процента доходност към акциите ѝ, сумата ще се равнява на едва $11 милиарда годишно. Не че сумата е малка, но говорим за компания, която през последните 12 месеца генерира оперативен паричен поток от $32 милиарда. В същото време Facebook забави и темпа, с който изкупува обратно собствените си акции. През 2018 г. тя изхарчи $11 милиарда, кото цената им тогава достигна дъно от $124. В момента те се търгуват близо до $200.

Проблемът на социалната мрежа е политически. "Има съвсем реални политически ограничения за възможностите им да действат", казва Саманта Маклемор, портфолио мениджър в Miller Value Partners, която притежава 387 хил. акции от Facebook.

Анализаторът от CFRA Research Джон Фрийман посочи, че политическите проблеми намаляват възможността социалната мрежа да направи ново, голямо придобиване. В САЩ дори се чуват гласове за разделянето на социалната мрежа и придобитите Instagram и Whatsapp.

Сваляне от борсата?

Никой друг анализатор не склонен на такива провокации, когато обсъжда Facebook, както Фрийман. И най-лудата му идея, както признава самият той, е Зукърбърг да свали компанията от борсата и да я направи частна. "Ще бъде най-голямата сделка в историята, но защо не?", казва той.

Засега най-голямата подобна трансакция е сделката между Dell и EMC през 2016 г., оценена на $67 милиарда.

Въпреки че оперативната печалба на Facebook е завидна, към момента би било трудно тя да подкрепи подобен дълг. През 2018 г. EBITDA е $29,2 милиарда, повишение от 25 процента спрямо 2017 г. Прогнозите са обаче, че през 2021 г. оперативната печалба да достигне $60 милиарда.

На теория, подобна печалба би била достатъчна, за да обслужва дълга по такава сделка, отчасти и защото няма да се наложи изкупуване на акциите на Зукърбърг и други служители. Това ще намали разходите по сделката до около $400 милиарда, при днешната цена на акциите. Лихвите по корпоративните облигации на компании в добро здраве са около 3-4 процента днес, а общата сума при подобна трансакция за Facebook би била $16 милиарда - или $20 милиарда, ако купувачите предложат премия над цената на акциите.

Но все пак сумата би била твърде висока - далеч над нивото на дълг, което пазарът на облигации обикновено е спокоен да остави компаниите да носят. Обичайното правило е четири пъти оперативната печалба, която се очаква да достигне $60 милиарда през 2021 г. Така дори и да се използват спестените средства, сумата няма да бъде достатъчна.

Връщане на средства на акционерите

Според Маклемор по-правилният път пред Facebook е нов подход към управляването на капитала. Ключово в този случай ще бъде преодоляването на традиционната за големите технологични компании антипатия към дивидентите. По-узрелите в сектора, като Microsoft, Intel и Apple, вече го правят.

От 1990 г. насам четвърт от възвращаемостта на S&P 500 идва от дивиденти, спрямо ръст на акциите. В същото време според Милер Вейлю акциите на Facebook изглеждат подценени, което дава възможност за ново изкупуване в краткосрочен план. Особено ако политиците нанесат нов удар върху цената на акциите.

Примерът на Apple е показателен. След като производителят на iPhone върна дивидентите и обратното изкупуване на акции, те поскъпнаха от $86 до $262, макар че средногодишният растеж на приходите 3 около 3 процента, а на печалбата - около 1%.

Според Маклемор наличието на твърде много свободни средства в баланса, които носят минимална възвращемост, унищожават стойността на компаниите, особено когато те растат толкова бързо, колкото Facebook.

Социалната мрежа може лесно да намали броя на акциите и да увеличи печалбата на акция чрез обратно изкупуване. Междувременно дивидентите ще привлекат нов клас инвеститорите и фондове.

По-малки придобивания

Въпреки че големите придобивания ще бъдат изключително сложни, Facebook може да се съсредоточи върху развитието в областта на видеото, плащанията и дори облачните услуги. Другият вариант е да прави малки изкупувания в тези области. Според анализатори обаче това е малко вероятно. Самият Зукърбърг, макар че се оплака от високите цени на Amazon Web Services, категорично заяви, че компанията няма да навлиза в този бизнес.

Така че най-сигурният залог е, че Facebook скоро ще започне да връща повече средства на акционерите.