Американските фермери няма да дочакат толкова печеливша година като 2020-та поне още 10 години, прогнозираха от министерството на селското стопанство на САЩ,информира агенция Bloomberg.

Въпреки очаквания ръст на приходите до 2030 г. печалбата в селскостопанския сектор в САЩ ще намалее до 100,1 млрд. долара през тази година от 121,1 млрд. долара през 2020 година А след това ще се колебае между 99,3 млрд. и 109,8 млрд. долара до 2030 г., преценяват от министерството.

През миналата година доходите на фермерите в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 7 години благодарение на държавната подкрепа за борба с пандемията и компенсациите за търговските войни, като делът на средствата, отпуснати от правителството, надхвърли една трета от посочените 121,1 млрд. долара.

Прогнозите на министерството не предвиждат промени в настоящата политика на правителството, макар от администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън да се чуха гласове, че се разглежда възможността да се субсидират фермерите за стимулиране на екологично безопасни методи за производство на селскостопански продукти.

За запазване на финансовата подкрепа и на компенсациите за ограничителните мерки в борбата с пандемията обаче ще бъдат необходими допълнителни действия от президента и Конгреса на САЩ, за каквито до момента сигнали няма, пише sinor.bg.

Оценките на министерството сочат, че износът на селскостопанска продукция от САЩ ще нарасне с 12% през федералната финансова година, приключваща на 30 септември, благодарение както на повишаването на цените, така и на реализираните обеми на фона очакваното увеличаване на търсенето в световен мащаб, ако бъде постигнат обрат в борбата с коронавируса.

Дългосрочната прогноза на ведомството сочи, че през 2022 г. стойността на износа ще надхвърли рекордния резултат от 2014 г. и ще продължи да се увеличава до края на десетилетието.