Американският ИТ гигант Hewlett-Packard държи близо 38% от продажбите на принтери, копири и мултифункционални устройства (MFD) през третото тримесечие. Те възлизат на 25 милиона броя през третото тримесечие, а HP е категоричният лидер в света, сочи доклад на IDC.

Като цяло, пазарът през тримесечието е намалял с 3% спрямо същия период на миналата година. Но анализаторите отбелязват, че в предходното тримесечие спадът беше по-голям. Подобрението се дължи на увеличените с 4,4% доставки в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Принтерите, копирите и MFD попадат в категорията "периферни устройства за получаване на твърди копия" в анализа на IDC. Важен момент в доклада е, че след пет поредни тримесечия на спад на пазара в Западна Европа, продажбите на устройства, които използват лазерна технология, са нараснали с 1,9%, пише TechNews.bg.

Категоричен лидер при печатащите устройства е американската компания HP с дял от 37,9% от световния пазар, в сравнение с 38,6% година по-рано. На второ място е Canon, при която се наблюдава отстъпление от 20,5% до 19,6%.

Трета позиция заема Epson - японската компания увеличава пазарния си дял 15,8% до 18,3%, следвана от Brother и Samsung с пазарни дялове съответно 7,1% (7,4% година по-рано) и 3,3% (4,0%) през третото тримесечие на годината.