Юлиан Арнолд е бил американско търговско аташе в Китай през 1936 година, когато изнася речи за ползите от соята.

Той нарича зърнената култура "Кравата на Китай ", обяснявайки, че соевите зърна имат толкова хранителна стойност, колкото и млякото.

Тази реч вдъхновява Ло Уи-сонг и той основава собствена компания за производство на соево мляко четири години по-късно в Хонконг, пише Bloomberg. Ло започва да предлага продукта като хранителна добавка, тъй като работническата класа не може да си позволи да плаща за мляко по време на гражданската война.

Днес Vitasay International Holdings продава продуктите си на 40 пазара - от САЩ до Австралия, като основен остава Китай, на който се пласира повече от половината продукция. Акциите на компанията за соево мляко са нараснали с повече от 3 500% след първоначалното публично предлагане през 1994 година, а 8 члена на семейството на Ло са се възползват от увеличения капитал сега. Той възлизал на 1,5 милиарда долара.

Световният пазар на соево мляко достигна до 15,3 милиарда долара през 2018 година и се очаква продажбите на продукта да нарастват с 6,3% на година от 2019 до 2025 година според изследване от април на консултантската агенция Grand View Research.

Vitasay, която е един от основните доставчици на веригата за кафе Starbucks, сега е една от най-разпознаваемите марки в Хонконг заради продуктите си, продавани в магазини, супермаркети и онлайн. Нейните акции, които стигнаха до рекордно високи нива тази седмица, са се увеличили с 3,5% през годината.

Приходите на холдинга са 567, 6 милиона долара за шестте месеца, приключили през септември, което е увеличение с 22% спрямо година по-рано. А това от своя страна е перспектива с обещаващ растеж, която може да привлече институционални инвеститори.

Ло е починал през 1995-та, година по-късно от първоначалното публично предлагане. Тогава пазарната капитализация на Vitasoy е била 200 милиона долара. Някои от останалите членове на семейството започват да управляват бизнеса, като тяхната роля в компанията продължава и до днес. Синът на Ло - Уинстън е президентг. Сестрата на Уинстън - Йон, неговият племенник му Питър и дъщеря му Мей са директори. Питър е и главен изпълнителен директор на ресторантьорската компания Café De Coral Holdings. А днес пазарната стойност на Vitasoy възлиза на 5,8 милиарда долара.

С наближаването на 80-ия рожден ден на холдинга за соево мляко, Хноконг става все по-притегателна дестинация за мултимилионери и милиардери. Продуктът на Vitasoy e ребрандиран като здравословна и натурална храна, след като много азиатци имат непоносимост към лактоза. Компанията предлага и тофу, пречистена вода, сокове и лимонов чай, който е любима напитка на младите жители в Хонконг през лятото.