При визитата си в Китай главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск e успял да договори данъчно облекчение за компанията си. Той е спечелил 10% намаление на данъка върху покупката, което означава, че клиентите ще плащат за Model3, Model S или Model X по-малко, пише CNN.

32 са били автомобилните производители в списъка с облекчения, изготвен от Министерството на индустрията и информационните технологии, както и от Държавната данъчна администрация. В него попадат основно компании, които са джойнт венчър дружества между китайски и чуждестранни производители. Tesla e единствената чуждестранна компания, която получава облекчение без да работи съвместно с друга фирма.

Изключението е предназначено да облагодетелства компании, които правят автомобили, използващи нови форми на енергия, като електрически превозни средства. Прилага се както за автомобили, произведени в Китай, така и за внесени такива.

Данъчното облекчение беше обявено в същия ден, когато Мъск се срещна с китайския министър на транспорта Ли Сяопен според информация, публикувана в социалните медии от Министерството на транспорта.

Сделката е голямо постижение предвид ескалацията на търговската война между САЩ и Китай. Пекин обяви миналия месец, че планира да върне митата от 25% върху вноса на американски автомобили и от 5% върху автомобилни компоненти през декември.

Докато Tesla има планове за голямо предприятие в Китай, тя все още разчита на своя основен завод във Фримонт, Калифорния, за да произвежда превозни средства за най-големия автомобилен пазар в света. Преди време компанията намалили цената на автомобилите, за да може да се справи с китайските мита.

Tesla ще продава по-скъпо колите си в Китай. Но може да не е за дълго

Tesla ще продава по-скъпо колите си в Китай. Но може да не е за дълго

Поне докато не отвори производството си там

Изграждането на завода в Шанхай, който ще е първият на Tesla извън САЩ, започна от началото на годината. Освен това компанията на Мъск е първата, на която Китай позволява да отвори завод без сътрудничество с местен партньор.

По-рано Мъск е заявил, че очаква търсенето на масовия Model 3 в азиатската страна да доведе до производство на 5000 коли на седмица. По време на конференцията за Изкуствения интелект главният изпълнителен директор на Tesla призна задоволството си от напредъка на завода в Шанхай.

"Екипът в Китай е постигнал умопомрачителна работа. Никога досега не съм виждал нещо да са изгражда толкова бързо, а съм бил свидетел на доста налудничави неща", посочи Мъск.