Един от най-големите производители на шоколад и други сладки изделия в света - Mondelez International, беше глобен от европейските регулатори с 337, 5 милиона евро, съобщи агенция "Ройтерс". Причината: възпрепятстване на трансграничната търговия с шоколадови изделия, бисквити и кафе между страните от ЕС.

В България компанията продава изделия на редица от своите популярни марки като шоколадите Milka и Toblerone, бисквитите Oreo, кафето Jacobs и други. Компанията е собственик и на фабриката в гр. Своге, производител на едноименния шоколад.

Еврокомисарят Маргрете Вестагер по време на представянето на доклада срещу компанията

Източник: EPA/БГНЕС

Еврокомисарят Маргрете Вестагер по време на представянето на доклада срещу компанията

На този фон обаче от европейските власти констатират притеснително поведение на световния гигант, включително засягащо и българския пазар. Европейската комисия обвинява Mondelez, че пречила на търговците в съюза да продават продукти между държавите - членки в периода 2015-2019 г., въпреки че ЕС поддържа единен пазар, който има за цел да гарантира свободното движение на стоки - а оттам и по-добри цени.

Пред репортери в Брюксел комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер посочи, че в доклада на комисията има 22 примера, в които е установено, че Mondelez е участвала в споразумения, ощетяващи конкуренцията. Така например, гигантът е обвинен, че е отказал да снабдява търговец в Германия, за да предотврати препродажбата на шоколад в Австрия, Белгия, България и Румъния, "където цените са по-високи".

Американският производител на захарни изделия Mondelez с нетна печалба близо $5 милиарда за 2023-а

Водещ в света производител на захарни изделия, продавани и у нас, с нетна печалба близо $5 милиарда за 2023-а

Продажбите на компанията в Европа за четвъртото тримесечие на 2023 г. са нараснали с 12% на годишна база

От години потребителите в България често си задават въпроса защо определени продукти на една и съща марка са по-евтини в чужбина. Отговорът на този въпрос, поне за марките на Mondelez, дойде от Брюксел.

Mondelez е един от най-големите производители на шоколад, бисквити и кафе в света с годишни приходите над 36 милиарда долара. Според последния публикуван отчет на българското дружество "Монделийз България" ООД към 31 декември 2021 годишните приходи от местния пазар възлизат на близо 163 милиона лева.