Deutsche Bank в четвъртък заяви, че ще съкрати 3500 работни места, ще изкупи обратно акции и ще изплати дивиденти, след като отчете 30% спад в печалбата за четвъртото тримесечие.

Банката вече беше обявила планове за съкращаване на броя на служителите, но това е първият път, когато банката съобщава конкретно число за това. Засегнатите работни места ще бъдат на позиции в бекофис, пише Reuters.

Deutsche Bank отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Най-голямата германска банка отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Това е 11-ото поредно тримесечие, през което банката излиза на печалба

Спадът в печалбата дойде, тъй като разходите за преструктуриране и други еднократни разходи надвишиха печалбите от приходите, но спадът не беше толкова рязък, колкото се опасяваха анализаторите.

Нетната печалба, отнасяща се към акционерите, е 1,26 милиарда евро през тримесечието. Това се сравнява с печалба от 1,803 милиарда евро година по-рано и е по-добро от очакванията на анализаторите за печалба от около 700 милиона евро.

Печалбата за цялата година спадна до 4,21 милиарда евро от 5,03 милиарда евро година по-рано, надминавайки очакванията на анализаторите за 3,664 милиарда.

Спадът на тримесечната печалба беше най-големият, откакто печалбата на най-голямата банка в Германия се стабилизира по-рано през десетилетието след години на загуби.

Но данните все пак отбелязват 14-то поредно тримесечие и четвърта поредна година на печалби за Deutsche Bank.

Тенденцията със спада на печалбите подготвят сцената за това, че 2024 г. ще е по-трудна за банките, като възможните намаления на лихвените проценти по-късно тази година ще подкопаят приходите от лихви, които се оказаха благоприятни за тях през последните тримесечия, коментира Ройтерс.

В Испания започват разследване на Deutsche Bank

В Испания започват разследване на най-голямата германска банка

Какви са подозренията в нарушения

Това помогна на германските заемодатели да се справят със слабата икономика у дома, като производството на страната се сви миналата година и внимателно наблюдаваното проучване на бизнес доверието през януари неочаквано се влоши.

Германският финансов регулатор BaFin наскоро предупреди , че 2024 г. ще бъде по-малко розова за печалбите на банките, тъй като имотната криза тежи в най-голямата икономика в Европа и заемите се провалят.

Все пак Deutsche Bank са оптимисти, като повишиха своята комбинирана цел за годишен темп на растеж до между 5,5% и 6,5% от предишната прогноза между 3,5% на 4,5%.

Изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиян Зевинг каза, че има "твърда увереност", че банката може да изпълни целите си за 2025 година.