Най-голямата индийска газопреносна компания GAIL обмисля възможността за закупуване на активи на руския газов гигант "Газпром", от които активи се отказаха западни компании поради събития в Украйна. Това заяви президентът на GAIL Манодж Джайн.

"Защо да се отдърпваме от руските активи, ако те представляват търговски интерес? Обмисляме възможността за закупуване на природен газ от "трудни" находища в Русия и по-специално, сключване на дългосрочни споразумения за внос на втечнен природен газ", казва Джейн, цитиран от The Hindu BusinessLine, предаде ТАСС.

По думите на Джейн, в момента GAIL закупува годишно средно 2,5 милиона тона втечнен газ, в съответствие със споразумение с Gazprom Marketing & Trading Singapore. През 2021 г. през тази компания, "Газпром" изпрати 2 милиона тона втечнен газ, като доставките ще се увеличат до 2,5 милиона тона през тази година и ще достигнат 2,85 милиона тона през 2023 година.

Джейн отбелязва, че "Газпром" е информирал GAIL за промяната в графика за доставки на втечнен природен газ поради антируските санкции и е обявил за възможността за доставка на разпределените обеми от своя портфейл от активи.

Шефа на GAIL смята, че индийската компания може да увеличи вноса на руски втечнен газ с 5-6% през фискалната година, започнала от март, на фона на очакванията за високи цени на синьото гориво през следващите 12-18 месеца.

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Страната "гледа" и към дела на ExxonMobile в "Сахалин-1"