Водещата асоциация на ресторантьорите в Турция призова членове си да предлагат 10% отстъпка на блюдата в менюто си, с цел да "съживят" сектора, пише турският в-к "Хюриет".
Призивът бе отправен след посещение на представители на Асоциацията на ресторантьорите и заетите в сферата на туризма (TÜRES) при министъра на търговията Йомер Болат, по време на което е била направена оценка на текущите цени в сектора.
Ръководителят на TÜRES Рамазан Бингьол обяви инициативата за отстъпки след заседание на Управителния съвет на браншовата олганизация, проведено след срещата с министър Болат. "Призоваваме членовете на TÜRES да направят 10% отстъпка на менютата или от част от предложенията в менютата, за да "съживим" отново сектора", казва той.
През април потребители в социалните мрежи започнаха бойкот на ресторанти и кафенета в Турция в знак на протест срещу повишаването на цените. Активността в социалните мрежи насочи вниманието към примери за завишени сметки и сравнения между цените на храните в Истанбул и в други градове в страната, което засили общественото недоволство.
Собствениците на ресторанти и кафенета обясняват повишаването на цените с нарастващите разходи за наем и комунални услуги.
Министърът на търговията на Турция наскоро обяви планове за увеличаване на санкциите за прекомерно завишени цени в заведенията, до 800 000 турски лири (близо 23 000 евро).