OMV Petrom ще инвестира €1,3 млн. в поставянето на соларни панели на 40 бензиностанции в страната, съобщи компанията, цитирана от SeeNews. "Планът е да разширим броя на бензиностанциите със соларни панели на 78 до края на годината", заявява Раду Капрау, изпълнителен член на борда на директорите.

Соларните панели ще удовлетворяват над 10% от нуждите за електроенергия на обектите, посочват от компанията. Във всяка една бензиностанция панелите произвеждат над 30 000 kWh зелена енергия годишно - или горе-долу годишното потребление на осем домакинства. Използването им ще намали въглеродния отпечатък на компанията с 8,3 тона годишно.

OMV Petrom е най-голямата петролна и газова група в Румъния, като има обекти и в България. Тя и е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа, като през 2019 г. произведе 55,4 млн. барела петролен еквивалент. Капацитетът на рафинериите ѝ е 4,5 млн. тона годишно.

Австрийската OMV Aktiengesellschaft притежава 51,011% от OMV Petrom. 20,639% са собственост на румънската държава, а 18,352% се търгуват свободно на фондовите борси в Букурещ и Лондон. Останалите 9,998% са собственост на Fondul Proprietatea.