Pandora A/S, която прави повече бижута от която и да е друга компания по света, спира да разчита на новодобито злато и сребро и вече ще използва само рециклирани ценни метали, пише Bloomberg.

Новата политика, която влиза в сила от 2025 г., ще помогне на копенхакенската компания да изглежда по-"зелена" и ще повиши желанието на инвеститорите да я включват в своето портфолио.

Акциите на Pandora вече подскочиха с около 5% заради новината. От началото на годината те поскъпнаха с около 20%. Според говорител на компанията, новата политика няма да има значителен ефект върху разходите.

Главният изпълнителен директор Александър Лацик заяви, че новият подход няма да намали качеството на продуктите. "Металите, изкопани преди векове, са точно толкова добри, колкото и новите. Нуждата от устойчиви бизнес практики стават все по-важни", казва той.

Преминаването към рециклирани метали ще намали емисиите с две трети за среброто и над 99% за златото. Ще бъде използвана и значително по-малко вода.

Годишните емисии от световния пазар на злато се равняват на 126 млн. тона CO2, като една трета идват от добиване и топенето, според World Gold Council.

Един от най-вредните ефекти в индустрията е цианидът, който може да доведе до замърсяване на подпочвени води. В момента Pandora използва 71% рециклирано злато и сребро в производството.