Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер заяви, че се е ангажирал да запази 12-те марки на компанията, което предполага, че автопроизводителят има финансовите средства да се измъкне от близо тримесечната криза без продажба на активи.

Мюлер заяви в първото си телевизионно интервю от началото на скандала с вредните емисии насам, че се надява да постигне споразумение с Агенцията за опазване на околната среда в САЩ до няколко седмици и през януари да осъществи първата си официална визита в страната, в която първоначално се разрасна скандалът с вредните емисии.

„Няма каквато и да е причина да се отърваваме от тези активи. Очакваме с нетърпение бъдещето на VW. Искаме да направим тази компания по-модерна, по-отворена”, добави шефът на германския концерн.

В четвъртък Volkswagen за първи път призна, че семената на провала са били посети още преди десетилетие, тъй като дизеловите автомобили на компанията не могли да преминат строгите стандарти за емисии в САЩ. Тогава измамният софтуер си пробил път в около 11 милиона превозни средства.

Сега Матиас Мюлер се сблъсква пред сложната задача да изцеди спестявания от компания, която не е свикнала на икономии, със силен синдикат, който защитава привилегиите на служителите, и с фамилията Порше-Пиех, която не е склонна да въвежда радикални промени.

Volkswagen е изгубила около 7,5 милиарда евро от пазарната си стойност, откакто фалшифицирането на тестовете за вредни емисии стана обществено достояние на 18 септември.

Мюлер добави, че ще запази работните места във всеки един от заводите на компанията по света. Той остави отворена възможността да се правят корекции в рамките на обширното портфолио от 300 варианта на модели на Volkswagen.

Автомобилният производител съобщи, че бъдещите тестове за емисии ще бъдат оценявани независимо.