UBS, която е най-големият мениджър на богатство в света, отчете нетна печалба от $ 1,71 млрд. за четвъртото тримесечие на 2020 г., което е изстрелване от 137% спрямо същия период на предходната година.

Анализаторите очакваха тя да достигне 967 милиона долара за тримесечния период, според Refinitiv. Това се случва, след като швейцарската банка отчете нетна печалба от 2,1 млрд. долара за третото тримесечие на 2020 г.

Двуцифреният ръст на печалбата в поделенията за управление на богатството и управление на активи на UBS допринесоха за изключително позитивните тримесечни резултати.

Банката също така разкри, че ще рестартира обратно изкупуване на своите акции. Тя обяви нова тригодишна програма, в която планира да закупи акции на стойност до 4 милиарда швейцарски франка (4,5 милиарда долара), 1 милиард от които ще бъдат закупени през първото тримесечие на 2021 г. Обратните изкупувания предлагат начин на фирмите да върнат пари в брой на акционерите заедно с дивидентите.

Във време, когато банките бяха обезкуражени да плащат дивиденти, UBS също обяви, че ще предложи дивидент за 2020 г. от 0,37 долара на акция.

Резултатите са първите под ръководството на Ралф Хамерс, който пое новия главен изпълнителен директор на 1 ноември.

Говорейки пред CNBC във вторник, Хамерс подчерта "рекордния брой инвестирани активи от над 1 трилион долара във фонда за мениджмънт на активите и над 3 трилиона долара във фонда за управление на богатството".

"И по същество това ви показва успеха на UBS, който е много силен мениджър на активи, много силен мениджър на богатство и ако пазарите се препозиционират, виждате, че инвестиционното банкиране се справя наистина добре", каза той пред медията.

Ето някои други ключови показатели от резултатите:

Оперативниите приходи достигнаха 8,1 млрд. долара, в сравнение с 8,9 млрд. долара в края на третото тримесечие.

Съотношението на основния капитал от първи ред (CET1) - показател за платежоспособността на банката - е 13,8% спрямо 13,5% през предходното тримесечие.

Възвръщаемостта на осезаемия собствен капитал - показател на рентабилността - достигна 12,9%, в сравнение с 16,2% през предходното тримесечие.

Акциите на UBS нарастват с около 3% от началото на годината.