Германската застрахователна компания Allianz SE е съкратила печалбата си през третото тримесечие на 2017 г.със 17,3% в сравнение с аналогичния период година по-рано. Показателят достига 1,57 милиарда евро, се посочва в тримесечния отчет на компанията.

Основна причина за влошените резултати са повишените застрахователни плащания, свързани с природни бедствия, но като цяло това се очакваше от пазара.

Освен това Allianz преразгледа годишните си прогнози в посока понижение и обяви изкупуване на собствени акции за 2 милиарда евро.

Операционната печалба на компанията се е намалила с 2,995 млрд. до 2,477 млрд евро. Тримесечните приходи са нараснали с 2,1% - 27,7 млрд., до 28,3 милиарда евро.

В сферата на животозастраховането и здравните застраховки показателят расте с 3,9%, достигайки 15,1 млрд евро. При имущественото и рисковото застраховане приходите растат с 0,2%, до 11,5 млрд. евро, от управление на активи - с 0,3% - до 1,5 млрд евро.

Според директора на компанията Оливър Бете, резултатите за тримесечието са силни, отчитайки мащабните стихийни бедствия, които са повлияли върху сегмента на застраховане на имуществото и нещастните случаи.

Активите под управление на Allianz през юли - септември са се увеличили със 7 млрд. евро спрямо предишното тримесечие и са достигнали 1,413 трилиона евро.

Allianz обслужва над 86,3 милиона клиента в повече от 70 страни по света. В компанията работят 140 хиляди души.

В хода на днешната борсова търговия акциите на Allianz са нараснали с 1%. От началото на годината капитализацията на компанията се е увеличила с 28,7%, надхвърляйки 90 млрд. евро.