Руските фермери са понесли щети на стойност 7.3 млрд. рубли (111 млн. долара) заради лошото време през 2018 г.

"От 14 ноември 2018 г. на територията на 27 региона е въведено извънредно положение, като щетите за земеделските производители възлизат на 7.3 млрд. рубли", съобщава руското Министерство на земеделието, цитирано от ТАСС.

До 234 евро на хектар дават на фермерите в Полша заради сушата

До 234 евро на хектар дават на фермерите в Полша заради сушата

Условието е реколтата да е с поне 70% по-малка от миналогодишната

Министерството планира да увеличи компенсациите на разходите на фермерите чрез преразпределение на средства от други дейности по държавната програма за развитие на аграрно-промишления комплекс.

Ведомството обеща да отпусне 1.86 млрд. рубли (28.3 млн. долара) в допълнение към предвидените в бюджета 1.89 млрд. рубли (28.7 млн. долара).

Германия компенсира фермерите с много по-малко от очакваното

Германия компенсира фермерите с много по-малко от очакваното

Горещините нанесоха щети за милиарди върху реколтата

За да се използват ефективно фондовете на федералния бюджет и да се мотивират земеделските стопани да сключват застрахователни договори, министерството е представило специален проект за резолюция на правителството.

Според него земеделските производители със застрахователни договори ще получат 100% обезщетение за щетите им от федералния бюджет, а тези, които нямат застраховка - само 50%. Документът е одобрен от правителството на Руската федерация.

След като законовите промени влязат в сила земеделските производители ще имат право на обезщетения на обща стойност 3.75 млрд. рубли (57.1 млн. долара).