Руската компания "Камаз" - която е най-големият производител на камиони в страната - забрани на служителите и работниците си да използват технически изделия на американската компания Apple (компютри, таблети, смартфони и др.) за служебни цели. Съответната заповед е подписана от генералния директор на компанията Сергей Когогин, пише корпоративното издание "Вести от "Камаз".

"Генералният директор на компанията "Камаз" Сергей Когогин подписа заповед, забраняваща използването на електронни устройства на марката Apple от служители на компанията за служебни цели. Продуктите на американския производител се смятат за недостатъчно надеждни по отношение на защитата на информацията", отбелязва изданието.

Съгласно заповедта, под забрана попадат смартфоните на Apple, както и часовниците, таблетите, лаптопите, настолните компютри и други технически средства. Освен това, в устройства на Apple не трябва да се поставят корпоративни SIM карти. Информационните системи на "Камаз" вече няма да се поддържат от технически устройства на Apple, се посочва в съобщението.

Първо обяви забрана за служителите си да водят работна кореспонденция от устройства на Apple Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация (в средата на юли). След това тази мярка беше предприета от Министерството на цифровото развитие и Федералната митническа служба.

"Камаз" е най-големият производител на камиони в Русия. Основните акционери в компанията са: държавната корпорация "Ростех" (47,1%), "Автоинвест" (23,54%) и Daimler AG (15%).

Samsung забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Най-големият производител на смартфони в света забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Това е свързано с възможно "изтичане" на вътрешна информация