След разразилата се криза покрай отмяната на над 2000 полета и проблемите с недостига на пилоти, бюджетната авиокомпания Ryanair обяви вчера готовност за "значително подобрение" на заплащането и условията за своите служители.

В официално писмо от фирмата посочват, че ще гарантират по високи суми от тези, предлагани от конкурентите им, както и ще подобрят сигурността на работата, съобщава Reuters.

Ryanair обяви в средата на миналия месец, че ще отменя между 40 и 50 полета до края на октомври с цел да избегне закъснения заради стачки на европейските летища, както и заради излизането в отпуск на голям брой служители.

Ryanair спира полетите до 5 дестинации от София

Ryanair спира полетите до 5 дестинации от София

И намалява пътуванията до още 8

По-късно шефът на компанията Майкъл О'Лиъри загатна какъв всъщност е най-големият проблем пред ръководството - опитите на конкурентни компании да привлекат техни пилоти. Това беше и причината от Ryanair да пуснат програма за бонуси за лоялните си служители.

Предложението на ръководството включваше изплащането на сума от 12 хиляди паунда за капитаните и на 6000 паунда на първите офицери. Служителите от 17 от всички 80 бази на фирмата обаче отхвърлиха това предложение.

Ryanair предприема извънредни мерки в опит да задържи пилотите си

Ryanair предприема извънредни мерки в опит да задържи пилотите си

Загубите могат да достигнат 20 милиона евро

От профсъюзите пък обявиха, че значителен брой от пилотите на Ryanair са напуснали компанията през последните месеци заради по-сигурни условия на работа и по-добро заплащане в други авиолинии.

В четвъртък Майкъл О'Лиъри е изпратил писмо, в което обещава "значителни подобрения на графика, на заплащането, на условията в базите, както и на условията в договорите в следващите 12 месеца".

Обръщението е към "всички пилоти на Ryanair", като в него се допълва, че те ще получат по-добро заплащане от останалите пилоти на Boeing 737, работещи за конкурентните Jet2 и Norwegian Air.

О'Лиъри твърди, че пилотите в четири ключови бази ще получат между 5000 и 10 000 евро допълнително на година и се надява на преговори със служителите от останалите бази за увеличенията. Бонуси за лоялност също ще има, като те ще са между 6000 и 12 000 евро за следващите 12 месеца.

Ryanair заплашен от сериозна глоба заради отменените полети

Ryanair заплашен от сериозна глоба заради отменените полети

Британските власти смятат, че компанията е подвела клиентите си