Нискотарифният превозвач Ryanair е заплашен от съдебно преследване и сериозна глоба заради хилядите отменени полети през последните дни.

Компанията е заподозряна от британските власти в "постоянно подвеждане" на пътниците относно техните права, тъй като не ги е пренасочила към други авиокомпании, съобщава BBC.

Действието идва след като превозвачът отмени още 18 хил. полета, които трябваше да бъдат извършени между ноември и март. Отмяната засяга плановете за пътуване на 400 хил. нейни клиенти, много от които в Обединеното кралство.

Ryanair отменя между 40 и 50 полета на ден. 285 000 пътници може да бъдат засегнати

Ryanair отменя между 40 и 50 полета на ден. 285 000 пътници може да бъдат засегнати

Това ще продължи до края на октомври

Британският орган за гражданска авиация предприе "изпълнителни действия" (първа стъпка към съдебни действия) срещу Ryanair, тъй като компанията не е предоставила на клиентите си "необходимата и точна" информация за техните права.

На уебсайта на превозвача не е съобщено, че той е длъжен да възстанови всички разходи, направени в резултат на отмяната на полетите - храна, хотели, както и разходи за трансфер.

Авиационният орган е уведомил Ryanair, че изисква авиокомпанията да направи публично изявление, за да гарантира, че клиентите не са били заблудени след първата вълна от анулиране на полети. Превозвачът засега не е изпълнил искането на регулатора.

Ryanair обяви всички анулирани полети и някои от тях засягат София

Ryanair обяви всички анулирани полети и някои от тях засягат София

Ясни са всички отменени пътувания до 28 октомври

"Има ясни закони, които имат за цел да помогнат на пътниците в случай на анулиране, което способства да се сведе до минимум както разочарованието, така и неудобствата, причинени от обстоятелства, напълно извън техния контрол", заяви ръководителят на авиационния регулатор Андрю Хайнс.

Ако не предприеме необходимите действия, срещу Ryanair ще бъде заведено съдебно дело и на компанията да бъде наложена солена глоба.

От компанията заявиха, че на потърпевшите пътници са предложени алтернативни полети или пълно възстановяване на направените разходи. Те са били уведомени по електронната поща за анулираните полети.

Ryanair спира полетите до 5 дестинации от София

Ryanair спира полетите до 5 дестинации от София

И намалява пътуванията до още 8

Освен това на пътниците са предложени ваучери на стойност 40 евро за еднопосочен полет или 80 евро за двупосочен, които могат да използват при заменящия полет.

България също бе сред засегнатите от отменените полети на авиокомпанията. Превозвачът спря за 5 мeceцa пoлeтитe дo 5 дecтинaции oт Coфия и нaмaли чecтoтaтa на превозите по 8 дpyги маршрута.