Акциите на Boeing паднаха с 2,7% във вторник, след като стана ясно, че моделът на компанията 737 Мax може да остане приземен и през зимния пиков сезон, когато има масово полите заради празниците.

Според доклад на The Wall Street Journal, цитиран от CNBC, Федералната авиационна администрация в САЩ изпитва затруднения да си сътрудничи и да комуникира с Boeing, тъй като компанията се опитва колкото може по-скоро да получи сертифициране за своя самолет, за да може той да лети отново. Той бе приземен през месец март тази година в следствие на две сериозни катастрофи.

Големите авиокомпании, включително Southwest и някои чуждестранни такива вече отменят плановете си за използването на модел 737 Max за своите полети. Те вече не хранят очаквания, че той може да бъде пуснат в експлоатация до 2020 година. United и American Airlines отмениха своите полети с модела 737 Max до декември.

Отлагането на разрешението за модела да лети отново до ноември, ще доведе до 140 отложени полета на ден, става ясно още от доклада.

"Федералната авиационна администрация на САЩ провежда задълбочен процес, който не е по определен график и няма крайни срокове да сертифицира модела, за да може той да лети отново. Регулаторът ще отмени забраната за самолета, когато сметне, че е безопасен за използване", се казва в изявление на администрацията.

От началото на март пазарната капитализация на Boeing, която се е равнявала на 200 милиарда долара, е загубила 20% от стойността си.

Boeing планира отново да произвежда модела 737 от 2020-а

Boeing планира отново да произвежда модела 737 от 2020-а