Силната глобална икономика и покачващите се цени на петрола се очаква да увеличат разходите за въздушни пътувания през 2019 г. Цените на билетите ще се вдигнат с 2.6%, а тези на хотелите - с 3.7%, според прогноза на индустрията, цитирана от Reuters.

В някои страни като Индия, Нова Зеландия, Норвегия, Германия и Чили, билетите се очаква да нараснат с повече от 7%, показва годишната прогноза за бизнес пътуванията на Carlson Wagonlit Travel (CWT) и Асоциацията за глобални бизнес пътувания (GBTA).

"Говорейки за Aзиатско-тихоокеанския регион, излизаме от период от 3 до 4 години, когато имаше голям капацитет в системата и цените паднаха значително, потенциално по-ниски, отколкото беше устойчиво", каза Майкъл Вълкевич, вицепрезидент за глобалните продажби и управление на програми в CWT.

"Мисля, че получаваме още от връщането към нормалното и устойчивите цени", отбеляза Вълкевич.

Приключват ли добрите времена за самолетната индустрия?

Приключват ли добрите времена за самолетната индустрия?

Поскъпващите горива режат печалбите на авиокомпаниите, самолетните билети също се очаква да поскъпнат

През юни Международната асоциация за въздушен транспорт прогнозира, че доходността от пътниците, която е заместител на самолетните билети, ще нарасне с 3.2% тази година в първото увеличение от 2011 г., тъй като по-силната глобална икономика води до ръст на търсенето.

Двете организации за бизнес пътувания прогнозираха ръст от 3.5% на цените на самолетните билети през 2018 г. в миналогодишната си прогноза.

Разходите за авиокомпаниите, включително за гориво и труд, се увеличават, а водещите превозвачи се опитват да увеличат цените си или да добавят допълнителни такси за гориво, за да поддържат маржовете си на печалба.

Според прогнозата на CWT/GBTA 2019 ръстът на цените на хотелите ще се дължи на увеличеното търсене на въздушни пътувания, което ще задоволи търсенето на стаи.

По-скъпото гориво и разходите за труд режат печалбите на авиокомпаниите

По-скъпото гориво и разходите за труд режат печалбите на авиокомпаниите

Проблем могат да се окаже и търговското напрежение

Цените на помещенията се очаква да нараснат с над 5% в Азия и Европа, с 2.1% в Северна Америка и да спаднат с 1.3% в Латинска Америка.

Големи хотелски вериги като френската Accor и базираната в САЩ Marriott International, съобщиха за силен ръст на приходите за налична стая в Азия и Европа през тази година.

Въпреки положителните перспективи, през 2019 г. останават рискове за световната икономика от възхода на протекционистките политики, подклаждането на търговски войни и несигурността относно излизането на Великобритания от Европейския съюз, се казва в прогнозата.

Търговската война между САЩ и Китай все още не е довела до забележимо намаляване на търсенето на бизнес пътувания, но това е "рисков фактор за спад" в корпоративната пътническа индустрия, отбеляза Вълкевич.