Печалбата на авиокомпании по света ще понесе удар през тази година заради растящата цена на горивата и повишаването на разходите за труд, смятат от Асоциацията за международен въздушен транспорт, цитирана от BBC. Заради това прогнозата за 2018 г. бе намалена с 12% до 33,8 милиарда долара.

Според асоциацията повишаването на лихвите от централните банки и търговското напрежение също ще е фактор през годината. През 2017 г. авиокомпаниите спечелиха 38 милиарда долара. Все пак генералният директор смята, че печалбите остават "стабилни" и въпреки растящите разходи индустрията има здрави фундаменти.

Очаква се през 2018 г. цената на горивата да се повишат с близо 30%, ако цената на петрола се задържи средно на около 70 долара за барел. През 2017 г. тя бе средно 54,90 долара за барел.

S&P: Търговска война ще изтрие 1% от световния растеж

S&P: Търговска война ще изтрие 1% от световния растеж

Прогнозата за 2018 г. е 3,9% повишение на брутния вътрешен продукт

Асоциацията представлява 280 компании в бранша, които заедно отговарят за 83% от световния трафик. Първоначалната прогноза, преди изтеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран, бяха за средна цена 60 долара за барел през годината.

Очаква се компании от Северна Америка тази година да постигнат рекордна печалба от 15 милиарда долара, а европейските - 8,6 милиарда долара.