Търговията с руски диаманти се забави рязко от края на май, тъй като компаниите за шлифоване на скъпоценните камъни отговарят на търсенето на полирани диаманти от други източници. Това каза независимият анализатор на диамантената индустрия Пол Зимниски пред агенция Rough&Polished, цитиран от interfax.

Например, от януари до март, според индийското министерство на индустрията и търговията, доставките на диаманти от Русия за тази страна са намалени с 45% до 718 000 карата.

Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки санкциите

Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки санкциите

Страните се опитват да преминат към плащания рупии-рубли

Това отчасти се дължи на трудността при плащането на руски стоки в щатски долари, но някои производители се колебаят да купуват, ако клиентите им изрично поискат стоки с не руски произход, обясни той.

Доставчиците са под натиск от решението на големи играчи в индустрията като Signet Jewelers, LVMH (Tiffany) и Richemont, които обещаха да не купуват новодобити руски диаманти, смята експертът.

Той смята, че предвид обстоятелствата за руската компания АЛРОСА би било препоръчително да намали производството, като в крайна сметка произведе под планираните за тази година 34 милиона карата.

Повишаване на цената на малките диаманти

Санкциите срещу руските диаманти и АЛРОСА доведоха до повишаване на цените на малките диаманти и камъни с почти бижутерско качество, които идваха на пазара главно от Руската федерация. Според изчисленията на Зимниски тези позиции са се повишили с 32% от края на януари до средата на май, докато средната пазарна цена се коригира с 13% нагоре.

Относителната стабилност на цените на диамантите, в сравнение например с петрола или пшеницата, според него се дължи на факта, че до февруари индустрията беше напълно снабдена с материал и липсата на доставки, като се вземе предвид сезонното затишие , все още не е повлияло напълно на цените.

Недостигът на дребни скъпоценни камъни в преработката и търговията на дребно ще започне да се усеща с наближаването на втората половина на 2022 г., но ако търсенето спадне значително поради макроикономическата ситуация, това частично ще изравни ситуацията, смята анализаторът.

De Beers работи с пълен капацитет, така че малко може да се направи за увеличаване на доставките, каза Зимниски.

Проследяване за произход

Предвид настоящата ситуация, инициативата на De Beers за проследяване на диаманти, технологичната платформа Tracr, ще бъде приоритетна, която според компанията ще позволи проследяването на диамантите "в голям мащаб", каза той.

Русия намали 3 пъти износа на диаманти за Европа

Русия намали 3 пъти износа на диаманти за Европа

Спадът в доходите на компаниите в голяма степен е компенсиран покачващите се цени

"Мисля, че това ще бъде основната история на индустрията тази година. Диамантената индустрия работи по инициативи за прозрачност на веригата за доставки от няколко години, но мисля, че санкциите послужиха като катализатор за ускоряване на всичко. ...Мисля, че сме на път. заедно с традиционните 4Cs (четирите основни критерия за оценка на диамант) в повечето доклади за оценка на камъните, да има и колона за техния произход", заключи Зимниски.

Ситуацията в АЛРОСА

АЛРОСА поддържа първоначалната си прогноза за производство тази година на 34-35 милиона карата, каза пред репортери в средата на юни Сергей Иванов, ръководител на компанията. Според резултатите от първото полугодие резултатите са в съответствие с прогнозата, през второто полугодие не се предвижда намаление. Дори нископродуктивните активи, които АЛРОСА консервира или ограничи по време на пандемията, работят на пълен капацитет, отбеляза той.

По думите му остава големият интерес към диамантите на компанията. Докато някои клиенти са напуснали, други запълват пазарната ниша по света на фона на възникналия недостиг, обясни Иванов.

Русия доставя около 30% от световните диаманти. В началото на март САЩ забраниха вноса на необработени и полирани диаманти от Русия, а през април АЛРОСА беше включена в списъка на SDN. Индийските шлифовчици на диаманти, ключови купувачи на руски диаманти, започнаха да се отказват от руските камъни поради несигурността, подготвяйки се да декларират произхода на всеки камък. Това пренасочват диамантите от Русия към пазарите на Китай, Югоизточна Азия или ОАЕ.