Цените на автомобилите втора ръка са се повишили с около 30% през последната година и ще продължат да растат. Това може да ги приближи дори и до почти новите коли, казват представители на ресорните асоциации.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили втора ръка казва, цитиран от БНР, че цените на т. нар. вторичен пазар са се вдигнали с поне 30%. По думите му, "оттук нататък и тази година цените на автомобилите очаквам да се задържат в същия порядък, тоест с по-високи цени".

Българинът предпочита кола втора ръка, допълва Доросиев, като посочва, че "през 2022 година са регистрирани към 30 хиляди нови автомобили и 260 хиляди втора употреба".

България е първа в ЕС по ръст на продажби на нови коли през 2022 г.

България е първа в ЕС по ръст на продажби на нови коли през 2022 г.

Подобен е резултатът само на още една страна

Александър Костадинов от Асоциацията на вносителите на нови автомобили коментира, че изоставането на България от новите регулации и липсата на държавна политика са сред причините българинът да не купува нови автомобили.

Около 33 хиляди нови коли са били продадени през 2022 година, като това е далеч от статистиката от предковидната 2019-та, когато са били продадени около 43 хиляди автомобила, отбелязва Александър Костадинов.

"Никога цените на новите автомобили не са били толкова близо до цените на малко употребявани автомобили. Следствието е от това е, че цените на употребяваните автомобили значително се повишиха", допълва търговецът, цитиран от БНР.

Колко нови автомобила са продадени в света през 2022-а?

Колко нови автомобила са продадени в света през 2022-а?

Лидер е Китай с 4,4% растеж на търсенето, въпреки ковид ограниченията