През второто тримесечие глобалните доставки на персонални компютри нараснаха, но въпреки това макроикономически проблеми създават несигурна пазарна ситуация до края на годината, сочи анализ на Gartner.

Според прогнозата, през 2019 г. в световен мащаб ще бъдат доставени 256 милиона настолни компютри и лаптопи, което е с 1,5% по-малко спрямо миналата година. В периода април-юни пазарът показа увеличение от 1,5% до 63 милиона броя.

В потребителския сектор търсенето на персонални компютри остава слабо. Продажбите тази година ще паднат с 9,8%, а делът на потребителските устройства ще се свие до под 40% от общия компютърен пазар.

Тъй като хората предпочитат да използват своите компютри за по-дълго време, до 2023 г. броят на новите устройства, закупени за замяна на стари, ще намалее с 10 милиона.

Ситуацията в корпоративния сегмент е по-добра, но пикът на обновяване на оборудването, причинен от изтичащия срок за поддръжка на Windows 7, приключва и през 2020 г. се очаква продажбите на компютри за бизнеса да намалеят с 3,9% след три години непрекъснат растеж.

"Без съмнение ситуацията на пазара на персонални компютри се променя", казва директорът по изследователска дейност на Gartner Ранджит Атвал, цитиран от TechNews.bg. Пазарът на потребителски компютри се нуждае от висококачествени продукти, които могат да отговорят на специфичните нужди на потребителите, като например игри".