Ценовата война между телекомите в Индия взе поредната си жертва. Reliance Communications, притежавана от милиардера Анил Амбани, съобщи, че ще продаде по-голямата част от активите си и ще излезе от бизнеса с мобилни комуникации, тъй като не може да се справи с конкуренцията на бързорастящия пазар, пише CNN.

Любопитното в иначе не толкова изненадващото решение е, че Амбани напуска бизнеса главно заради по-възрастния си брат - Мукеш, който е и най-богатият човек в Индия.

Мукеш Амбани направи фурор в телеком индустрията в страната, след като през септември 2016 г. пусна своята мобилна мрежа, като предложи на потребителите безплатен 4G интернет за шест месеца. Така Reliance Jio събра 150 милиона потребители и остави някои от големите играчи на ръба на оцеляването.

Reliance Communications пострада тежко заради действията на Jio, като по-рано през годината от компанията заявиха, че "безплатните оферти, разрушителната ценова политика и хиперконкуренция" са създали "криза" в телеком индустрията.По-младият Амбани цитира отново същата "криза" тази седмица, докато обявяваше, че излиза от бизнеса. По думите му, пазарът може да побере 3-4 играчи, а не десет и повече.

Двамата братя разделиха империята Reliance, изградена от баща им, след тежка и грозна битка след смъртта му през 2002 г.

Reliance Communications ще използва средствата от продажбата на активите, за да изплати съкрушителния си дълг от 7 милиарда долара. Компанията ще пусне на аукцион активи като високоскоростна честотна лента, над 43 000 кули и недвижимо имущество в градове като Ню Делхи, Мумбай, Ченай и Колката (до 2001 г. Калкута - б. ред.)

Компанията се надява, че когато продажбите приключат, което трябва да стане до март 2018 г., дългът ще намалее до по-малко от един милиарда долара.

Reliance Communications ще се насочи към корпоративни клиенти и своята подводна мрежа кабели за връзка. След съобщението, акциите ѝ се повишиха с 35%.

Секторът ще преживее и още големи промени. Vodafone съобщи, че през март планира да слее бизнеса си в страната с местния конкурент Idea Cellular. Когато сделката приключи, новата компания ще има повече абонати от населението на САЩ.

Лидерът Bharti Airtel пък закупи индийското подразделение на норвежката Telenor.