Платформата за споделено пътуване Uber напуска България - отново и може би окончателно. 9 години, след като услугата спря да се предлага на нашия пазар, тази есен ще затвори врати и инженерният офис на компанията у нас. При откриването си той беше първата такава локация на Uber извън Сан Франциско.

Според два източника на Money.bg малко преди Великден екипът е бил уведомен, че през септември офисът прекратява своята дейност.

Мотивът - Uber иска да съсредоточи своите инженерни ресурси в Индия и Нидерландия.

От компанията също потвърдиха пред Money.bg за готвената промяна.

Uber обявиха "най-силното тримесечие до момента"

Uber обявиха "най-силното тримесечие до момента"

Платформата за споделено пътуване за момента не усеща спад в търсенето

Новината за предстоящото затваряне е дошла след месеци на "замразяване" на наемането на нови служители на инженерни роли.

Към февруари осигурените лица в българското дружество са 84 - намаляваща бройка спрямо средата на миналата година, но все пак с между 20 и 30 човека повече в сравнение с предкризисната 2019 г.

Офисът функционира от 2014 г. Един от последните му ръководители - Иван Атанасов, напусна компанията, за да стане директор на Redis за България в началото на тази година.

Други се свиват, но Redis дойде в България, за да расте

Други се свиват, но Redis дойде в България, за да расте

Иван Атанасов, директор на компанията за страната, пред Money.bg

Какво предстои за служителите на Uber у нас? Според нашата информация опциите ще са две - релокация в Индия или Нидерландия или обезщетение. Точните параметри обаче все още не са коментирани със засегнатите.

Money.bg потърси официална информация от Uber още в петък, като след публикуването на тази статия получихме следната позиция от компанията: "През следващите месеци Uber ще се стреми да подкрепи всички засегнати служители в търсенето на други кариерни възможности в рамките на компанията. Това не засяга други технически офиси и центрове за таланти на Uber".