Резервацията в Airbnb, покупката в Amazon и споровете с непознати в Twitter - какво е общото между тях? Искаме те да се случват бързо и без засечки (особено по отношение на третия случай). Зад шарените и функционални приложения от нашето всекидневие, обаче, има цял един скрит свят на дигитална инфраструктура, през която всеки ден минава огромно количество данни.

Това е светът на Redis - компанията зад едно от най-популярните решения за достъп до данни в реално време. В началото на новата година тя обяви, че нейният основен развоен център в Европа ще бъде в София.

Това не е малък нишов IT бизнес. "Компанията е движещата сила стояща зад едноименния проект с отворен код, който има над 4 милиарда сваляния на Docker инсталациите с по 6 милиона стартирания дневно. За бизнесите, търсещи достъп в реално време до данните си, се предлагат много богатите на възможности продукти за комерсиална употреба Redis Enterprise и Redis Cloud. Още през 2021 г. 31 компании от Fortune 100 бяха клиенти на Redis, като от тогава общият брой на клиентите расте", обяснява пред Money.bg директорът на Redis за България Иван Атанасов.

Redis избра България за новия си развоен център

Компания за 1 млрд. долара избра България за новия си развоен център

В него скоро ще заработят 75 служители, след това - и още

Защо тук? Защо сега?

Какво кара компания с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара и 100 млн. долара годишни повтарящи се приходи да стъпи в България - особено на фона на глобалното "затягане на колана" в IT сектора, което доведе и до спиране на новите назначения, отпадане на социални придобивки и съкращения у нас?

Атанасов е категоричен, че решението на Redis за започване на развойна дейност в България е независимо от факторите, които карат други компании да намаляват разходите си. По думите му съществуващият R&D екип е "по-малък, отколкото повечето колеги в сектора биха предположили", а продуктът има голяма популярност и потенциален пазарен дял за реализация - и така естественото решение е да се инвестира в растеж.

JobTiger: Една трета по-малко обяви в IT сектора за година

JobTiger: Една трета по-малко обяви в IT сектора за година

Сфери като производството и логистиката вече имат повече предложения

"Мотивацията ни за откриване на офис в България е водено на първо място от наличието на добри таланти, изградени през годините в редица международни компании и с подходящ предишен опит в разработката и подръжката на платформи при клентите и в облака. Следващите фактори са сравнителната стабилност на страната ни, като част от ЕС, и удобната часова зона за бъдеща съвместна работа с другия основен R&D център в Израел", обяснява той.

И допълва: "Офисът в София ще е развойният център, в който по-осезаемо ще растат екипите на компанията в близките години". Той ще даде нови способности и допълнителен капацитет във всички продукти, роли и направления в компанията.

Какво намериха Redis у нас

Още в първото си официално съобщение от компанията обявиха, че целта им е в кратки срокове да назначат 75 души у нас. "В процес на събирането на хората сме. Вече имаме първите избрани колеги от България и нямам притеснения, че ще успеем да изпълним в обозримо време целта си за запълване на позициите. В някои от ролите, много доброто ниво на кандидати от България вече прави силно впечатление сред екипа в Redis. Това ще ни е целта за всички позиции", отбелязва Иван Атанасов.

Неговият стремеж като мениджър е същото впечатление да се запази и в хода на работата на екипа, който иска да е не само качествен, но и сплотен и "готин": "Когато се обърнем назад след две години, да видим ярко разликата, която сме направили".

IT мениджърът, който знае, че за създаването на голям бизнес е нужно качествено образование

IT мениджърът, който знае, че за създаването на голям бизнес е нужно качествено образование

За формулата на успеха пред Money.bg говори Любомир Маринов - главен мениджър на проекти в DXC Technology

"Ние сме продукт, които се ползва от други инженери, и каквото правим ще бъде оценявано и от колегите ни в различни компании по света. Ще се радвам създаването на центъра на Redis в София да допринесе за развитието на екосистемата ни тук и бъде още един пример за навлизането на световни компании еднорози, кентаври (стартъпи с пазарна капитализация 1 милиард и със 100 милиона долара годишни повтарящи се приходи - б.р.) и т.н. в България", категоричен е директорът на Redis за нашата страна.