BNP Paribas не се оказа незасегната от динамиките през второто тримесечие и докато нетните приходи на останалите водещите европейски банки, включително Credit Suisse и Deutsche Bank се покачиха, в случая на френския кредитор те се понижават с 6,8% на годишна основа до 2,3 млрд. евро, сочи финансовият отчет на банката за второто тримесечие.

Все пак нетните приходи остават значително над очакваното от анализаторите, като данните на Refinitiv сочиха прогноза от 1,48 млрд. евро. През второто тримесечие банката е заделила 502 млн. евро за покриване на загуби от необслужвани кредити, като така към момента нейните резерви възлизат на 329 млн. евро.

BNP Paribas ще опита да се превърне в европейски инвестиционен лидер благодарение на кризата

BNP Paribas ще опита да се превърне в европейски инвестиционен лидер благодарение на кризата

Може ли банката да го постигне?

"Нашият диверсифициран модел на банкиране доказа ефективността си за подкрепата на клиентите ни и икономиката в условията на безпрецедентната здравна криза", каза главният изпълнителен директор на банката Жан-Лоран Бонаф.

И докато печалбата се понижава леко на годишна база, приходите нарастват спрямо същия период на миналата година - с 4% до 11,7 млрд. евро, а оперативните разходи са се понижили с 1,3% до 7,3 млрд. евро. Капиталът от първи ред също бележи положителна динамика, нараствайки до 12,4% спрямо 11,9% през второто тримесечие на 2019 г.

BNP Paribas отчете спад от 33% в нетния доход на годишна база

BNP Paribas отчете спад от 33% в нетния доход на годишна база

Кредиторът предупреждава за три големи отрицателни въздействия от коринавируса

През периода април - юни изключително добре са се представили корпоративното и институционалното поделение (CIB) на банката, а от нея отчитат силно търсене от местния пазар във Франция.

"От CIB са генерирали 160 млрд. евро на пазарите на синдикирани заеми, облигации и акции през второто тримесечие, което е ръст от 91% на годишна основа спрямо второто тримесечие на 2019 г.", посочиха от банката.