Докато повечето големи банки в Европа обявиха значителни съкращения на персонала си и преструктуриране, BNP Paribas се превръща в един основните кредитодатели за спешни заеми, предаде Reuters.

Всъщност още през първото тримесечие, когато Старият континент още не беше скован от икономическата криза, френската банка увеличи портфолиото си с 2,7 млрд. евро, което е покачване от 23%, като започна да кредитира гиганти като петролната BP и Daimler. При основните ѝ конкуренти като Santander и Deutsche Bank това покачване е от 5%.

Целта на BNP Paribas е да се превърне не само в най-големия кредитор в Европа, но и в най-голямата инвестиционна банка, като използва платформата си за кредити, която премина през експанзия по време на кризата, посочва изданието, позовавайки се на няколко свои източници.

Икономист от Deutsche Bank: Вече няма свободен пазар

Икономист от Deutsche Bank: Вече няма свободен пазар

Централните банки могат да понижат волатилността на финансовите пазари, но за сметка на увеличаване на волатилността в реалната икономика

"Може ли BNP да се възползва от качеството и устойчивостта на печалбите си, за да увеличи европейския си пазарен дял?", попита управляващият директор на Montsegur Finance, която инвестира средствата си в BNP Франсоа Шоле. "Мисля, че отговорът е "да"."

Обаче капитализирането на старите клиенти, които имат кредити от банката, на които тя опитва да предложи нови услуги, като консултации при сливания и придобивания или при листване на акции на борсите, каквато, изглежда, е стратегията на банката, не е толкова лесно. Всъщност докато риск-претеглените ѝ активи нараснаха с 5,5% за последните четири години, а приходите ѝ - с 3,9%, възвращаемостта от капитала ѝ си остана без промяна - около 10%.

Освен това през първото тримесечие BNP е извън челната десетка при консултантите по сделки и едва на 9-о място сред сътрудниците по листвания и изостава значително зад американските банки и даже Deutsche Bank в сегмента. "Американската конкуренция е много тежка", каза Шоле. "BNP знае, че има балансите, но все пак е много трудно."

Към момента корпоративното банкиране на BNP Paribas предлага услуги като консултации при сливания и придобивания, листвания на акции на капиталовите пазари, синдикирани заеми и управление на средства, като формира малко над една трета от приходите ѝ от банкиране.

И докато банката вече участваше в преструктурирането на някои тежко задлъжнели компании, например Air France, за нея ще е доста трудно да излезе на международните пазари и едновременно с това да е под натиск да спаси твърде много от местните компании с държавно гарантирани заеми. А само от началото на месец юли тя е получила заявки за кредити на стойност 17 млрд. евро.

МВФ критикува кредитирането на проблемните бизнеси, но предлага ли нещо по-добро?

МВФ критикува кредитирането на проблемните бизнеси, но предлага ли нещо по-добро?

Подобряването на капитализацията също е неефективна мярка, просто звучи по-добре от увеличаването на задлъжнялостта

Но пред BNP Paribas има и друг много съществен проблем. Тя е много чувствителна към качеството на кредитите, които отпуска. Именно в контекста на разразяващата се криза, това може да се превърне в малкия камък, който обръща цялата кола по пътя към достигането на първата позиция в европейското инвестиционно банкиране.